‘Bericht over vuile elektrische auto klopt in de verste verte niet’
Het bericht dat elektrische auto's pas na 700.000 kilometer beter voor het milieu zijn dan auto's die op benzine rijden, klopt in de verste verte niet. Dat zegt Auke Hoekstra, onderzoeker aan de TU Eindhoven en de 'man die in Nederland de meeste van dit soort sommetjes maakt'.
De Belgische hoogleraar Damien Ernst, van de universiteit in Luik, stelde eerder deze week te hebben uitgerekend dat het omslagpunt waarop elektrisch zuiniger wordt dan benzine veel hoger ligt dan gedacht. Ernst maakte zijn berekeningen, waarin hij uitkwam op een kleine 700.000 kilometer, op verzoek van het televisieprogramma Auto Mobile van de Waalse zender RTBF.
Veel media in Nederland en België, waaronder deze site, namen het nieuws over. Na een storm van kritiek heeft RTBF het bericht inmiddels offline gehaald. Ernst stelt dat dat is gebeurd door intimidatie van de ‘klimaatsekte’.
De Belg, specialist in energievraagstukken, ging op verzoek van het televisieprogramma Auto Mobile uit van de huidige staat van de elektriciteitsproductie, die slechts voor een klein deel op ‘groene’ wijze tot stand komt. Ook de productie van elektrische auto’s en hun accu’s is meegenomen.
30.000 tot 50.000 kilometer
Om tot zijn conclusie te komen gebruikte Ernst wetenschappelijke literatuur om de verschillende variabelen te bepalen. Maar die variabelen kloppen niet, legt Hoekstra op Twitter uitgebreid uit. Hij komt uit op een omslagpunt van 30.000 tot 50.000 kilometer en krijgt veel bijval. ,,Er is nog niemand bij me gekomen die zegt dat mijn berekeningen niet kloppen", zegt Hoekstra.
Artikel gaat verder onder de tweet
De onderzoeker stelt dat de Belgische hoogleraar, die in eigen land gezaghebbend is, sowieso één belangrijk ding vergeten is. ,,Dat het produceren van benzine, in Pernis bijvoorbeeld, ook CO2-uitstoot met zich meebrengt. Dat heeft hij niet meegenomen, terwijl hij dat voor de productie van batterijen wel had gedaan. Dat is gewoon aantoonbaar fout.”
De hoeveelheid die CO2 die Ernst toerekent aan het produceren van een batterij van een moderne elektrische auto, liggen vervolgens ‘zeker drie keer te hoog', stelt Hoekstra. ,,En dan ben ik nog heel voorzichtig. Dat soort cijfers zijn heel geheim, geen producent wil er wat over zeggen. Maar ik spreek insiders uit de sector die fluisteren dat de werkelijke uitstoot per batterij in de grote, moderne fabrieken nog lager ligt.”
Dubbel zo hoog
Tenslotte, stelt de TU-onderzoeker, ging zijn Belgische collega bij de berekening van de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten bij het opwekken van stroom uit van cijfers die, in het geval van België, meer dan dubbel zo hoog liggen als het werkelijke getal: 550 gram per kilowattuur in plaats van 257. Hoekstra: ,,In Nederland ligt dat getal nog boven de 400. Maar als maar de helft van de plannen van het Klimaatakkoord wordt uitgevoerd, komen we door de jaren heen al uit op 200, schat ik.”
En oh ja, grote Tesla's vergelijken met kleinere benzine-auto's is ook niet helemaal eerlijk, voegt Hoekstra nog toe. Of hij het kan weten? ,,Er is in Nederland niemand die meer van dit soort sommetjes maakt dan ik, dus ja, ik kan het weten.”
Elke dag het laatste nieuws over auto's, verkeer en slimme mobiliteit op ad.nl/auto En ook in de app kan je nu rechtstreeks naar AD Auto: klik hiervoor op de menuknop onderin de hoofdpagina
Deze Nederlander trekt de wereld rond in een elektrische auto:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Dit zijn de meest en minst vervuilende auto's van Europa
Welke auto’s brengen het milieu het minste schade toe? Elektrische modellen? Waterstof? Een ding is zeker: in een onderzoek van de ADAC raken auto’s met benzine- en dieselmotoren steeds verder achterop. -
PREMIUMMijn Allessie
Marc (56) is gek op Volvo's: ‘Als ik erin zit dan begin ik automatisch te lachen’
In zijn leven versleet Marc Oosterling (56) meerdere Volvo’s. Zijn huidige Zweedse broeder vond hij lekker dicht bij huis. De 244GL behoorde toe aan zijn schoonvader Cees, die er vanaf wilde. Dat kwam goed uit, want ritjes in deze cultwagen stemmen hem nogal vrolijk.Den Haag -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Video
Autoshow Genève: loop mee over de beursvloer, deel 2
Op de autoshow van Genève kom je ogen tekort: maar liefst 900 auto's staan er, in alle prijsklassen. Volg Werner Budding van onze autoredactie op de beursvloer, in deel 2 van onze videoreportage uit Genève.
-
De Ford Capri keert terug, maar anders dan je denkt
De Ford Capri werd in 1969 geïntroduceerd als een soort Mustang voor de Europese autokoper. Het was een betaalbare vierzits coupé die was gebouwd op het onderstel van de Ford Taunus. De auto was een groot succes voor Ford en bleef tot 1986 in productie. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Veel subsidie elektrisch rijden gaat naar dure auto's
De 700 miljoen euro belastingkorting die de overheid in 2018 heeft verstrekt aan kopers van elektrische auto's zijn grotendeels bij vermogende automobilisten terechtgekomen, meldt de Volkskrant. De run op de dure elektrische auto's leidt tot een begrotingstegenvaller van honderden miljoenen euro's.