‘Betrouwbaarheid nieuwe auto’s holt achteruit’
Nieuwe auto's vertonen steeds vaker gebreken, zo blijkt uit het jaarlijkse J.D. Power-onderzoek onder 84.165 Amerikaanse autokopers. De resultaten van het tevredenheidsonderzoek zijn nog nooit zo slecht geweest.
Uit het onderzoek bleek dat er 180 problemen geconstateerd werden per 100 auto’s, ofwel gemiddeld 1,8 problemen per auto. Dat betekent een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is tevens de slechtste score ooit sinds de studie wordt uitgevoerd. In de voorgaande jaren nam de betrouwbaarheid juist ieder jaar toe. Opvallend is dat vooral de kwalen kort na levering sterk toenamen.
Volgens Autoweek is dit een rechtstreeks gevolg van allerhande bevoorradingsproblemen en andere problemen als gevolg van de coronapandemie. Die hebben niet alleen de bouwkwaliteit, maar ook de betrouwbaarheid van nieuwe auto’s negatief beïnvloed. Daarbij gaat het zowel om volledig nieuwe modellen als om modellen die voordien al in productie waren.
‘Premium’ auto heeft meer problemen
Modellen die als ‘premium’ worden beschouwd hebben het meest last van de problemen. Dat komt mogelijk ook deels doordat er meer technologische vernieuwing aan boord zit van deze modellen dan van minder dure auto's. Die trend is volgens J.D. Power al zichtbaar sinds 2016, ook al vormen Lexus en het hier niet meer leverbare merk Genesis een uitzondering.
De infotainmentsystemen blijken de grootste achilleshiel. Ook de vrij nieuwe techniek van vergaande rijhulpsystemen zorgt vaak voor problemen. Daarbij worden vooral rijbaanassistentie-systemen genoemd. Opvallend is dat volledig elektrische modellen en plug-inhybrides storingsgevoeliger zijn dan auto's met alleen een verbrandingsmotor. Tesla scoort daarbij beter dan andere elektrische auto's.
84.165 autobezitters werden ondervraagd
Het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power peilt al 36 jaar lang de betrouwbaarheid van nieuwe auto’s. De onderzoekers houden van alle modellen het aantal gebreken bij dat zich in de eerste 90 dagen van bezit voordoet. Daartoe kregen 84.165 autokopers en -gebruikers een lijst met 223 vragen voorgeschoteld. Deze is onderverdeeld in de categorieën carrosserie, rijhulpsystemen, interieur, aandrijflijn, stoelen, rijervaring en klimaatregeling. Hoewel de cijfers niet alleszeggend zijn omdat het hier een Amerikaans onderzoek betreft, worden veel onderzochte merken ook in Europa verkocht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
Je kind vermaken zónder scherm: 7 leuke offline tips
Eindelijk gezellig samen vakantie, kijkt je kind de hele dag naar een tablet. Hoe lok je je kind weg van dat scherm? -
Franse politie crasht met snelle interventie-bolide
Het Franse politiekorps heeft sinds mei de beschikking over 26 snelle Alpines. De 252 pk sterke sportwagens vervangen de Renault Mégane RS, maar sinds een paar dagen zijn er nog maar 25 van over. -
Vanaf deze kilometerstand wordt de aanschaf van een tweedehandsauto riskant
Nu de wachttijden bij nieuwe auto's fors oplopen en ook jong gebruikte occasions schaars zijn, kijken autokopers steeds vaker naar oudere auto's. Dat kan ook prima, maar vanaf welke kilometerstand wordt het kopen van een occasion riskant? -
Een klassieke auto rijden zonder sleutelen? Deze tien modellen zijn betaalbaar én betrouwbaar
De schoonheid van een klassieke auto is verleidelijk, maar de keerzijde is dat je óf zelf handig moet zijn, óf vaak bij de garage staat voor onderhoud. Gelukkig zijn er ook betaalbare klassieke auto’s waar je nauwelijks omkijken naar hebt. -
Auto van hoofdpersoon uit Breaking Bad wordt geveild
De donkerblauwe Volvo uit de tv-series Breaking Bad en Better Call Saul gaat dit weekend onder de hamer in de VS. De auto zal vast meer opbrengen dan een standaard V70, maar de kans is groot dat iemand hem voor een relatief laag bedrag op de kop tikt.
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Elektrische auto te koop bij Duitse supermarkt, opladen is gratis
De Duitse supermarktketen Lidl biedt een elektrische auto voor 222 euro per maand. Je kunt het karretje ook kopen vanaf 20.330 euro. Opladen is gratis. Voorlopig geldt de aanbieding alleen in Duitsland.