Apex AP-0
Volledig scherm
Apex AP-0 © Apex Motors

Bij deze elektrische sportauto krijg je je eigen race-instructeur cadeau

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Apex heeft een concept voor een elektrische sportwagen onthuld waarin via augmented reality een virtuele race-instructeur rijtips kan geven. Bovendien staat er een lidar (laser-radar) op het dak, waardoor level 3 van autonoom rijden mogelijk wordt.

Augmented reality speelt in de AP-0 een rol in de vorm van een virtuele race-instructeur die via een holografisch display de bestuurder aanwijzingen geeft op racecircuits, om zodoende de rondetijden te kunnen verbeteren. Hoe deze virtuele assistent precies gaat werken is nog onbekend.

Ook heeft de elektrische auto een lidar op het dak. Zo'n laser-radar kan met laserpulsen de directe omgeving in 3D in kaart te brengen en op die manier objecten en subjecten herkennen. Het leidt volgens Apex tot level 3 autonomie, wat in feite semi-autonoom rijden betekent. De handen kunnen van het stuur. Volgens de fabrikant is het gehele systeem, inclusief automatische noodremmen en andere assistentiesystemen, op papier geavanceerd genoeg voor level 4, waarbij je het rijden vrijwel volledig aan de auto over laat.

Rijbereik

De Apex bevat een accu met een capaciteit van 90 kWh, wat de 1200 kg wegende auto een rijbereik van zo’n 515 km moet geven. De sportwagen krijgt ondersteuning voor snelladen met 350 kW, waarmee de accu van 0 tot 80 procent in minder dan vijftien minuten zou zijn op te laden. Verder krijgt de auto een motorvermogen van 650 pk en moet de sprint van 0 tot 100 km/u in 2,3 seconden zijn afgelegd.

Apex AP-0
Volledig scherm
Apex AP-0 © Apex Motors
Apex AP-0
Volledig scherm
Apex AP-0 © Apex Motors
 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.