Indien de hyperloop ooit realiteit wordt, zou hij er zo uit kunnen zien
Volledig scherm
Indien de hyperloop ooit realiteit wordt, zou hij er zo uit kunnen zien © Hardt

‘Binnen halfuur van Amsterdam naar Brussel dankzij hyperloop’

De komst van een hyperloop kan de reistijd tussen Amsterdam en steden als Brussel, Düsseldorf en Duisburg verkorten tot minder dan dertig minuten. Dat staat in een verkennend onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Deze zogenoemde hyperloop, een magneetzweeftrein in een luchtdrukbuis, kan mensen en goederen met een snelheid van tot wel 1000 kilometer per uur vervoeren. Het concept is in 2012 geïntroduceerd door Tesla-topman Elon Musk en sinds 2016 verder ontwikkeld door het Nederlandse Hardt Hyperloop.

Belangrijke economische gebieden, zoals Roergebied-steden Düsseldorf en Duisburg, zijn met de hyperloop van deur tot deur binnen een uur te bereizen. De hyperloop kan ook korte-afstandsvluchten vervangen, waardoor er volgens de onderzoekers meer ruimte komt op een luchthaven als Schiphol voor langere (intercontinentale) vluchten.

,,We weten dat mensen bereid zijn voor hun werk van deur tot deur maximaal één uur te reizen", zegt gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland. ,,Met zo'n supersnelle hyperloop wordt het ineens mogelijk om binnen die tijd veel grotere woon-werkafstanden af te leggen. Dat klinkt veelbelovend. Daarom gaan we overleggen met andere overheden en partijen om dit onderzoek verder te brengen.”

Onlangs werd het nieuwe team van Delft Hyperloop gepresenteerd dat eind dit jaar de SpaceX Hyperloop Pod Competition in Los Angeles hoopt te winnen:

In de VS bestaan plannen voor een hyperloop tussen St. Louis en Kansas City, steden in Missouri.
Volledig scherm
In de VS bestaan plannen voor een hyperloop tussen St. Louis en Kansas City, steden in Missouri. © Photo News
Ook Virgin is met hyperloops bezig. Op een technologiebeurs in Dubai werd een prototype voorgesteld.
Volledig scherm
Ook Virgin is met hyperloops bezig. Op een technologiebeurs in Dubai werd een prototype voorgesteld. © EPA