BMW plug-in Hybrid
Volledig scherm
BMW plug-in Hybrid © BMW

‘BMW heeft hybride technologie gestolen’

BMW moet voor de Amerikaanse rechter verschijnen omdat het bedrijf hybride motortechnologie zou hebben gestolen van een Amerikaans bedrijf. Eerder werden Ford, Toyota, Hyundai en Kia al met succes voor de rechter gedaagd wegens diefstal.

De auto-industrie blijft verbazen als het gaat om moraliteit. Na de sjoemeldiesels, vergaste aapjes en grootscheepse kartelvorming blijkt nu ook op grote schaal hybride motortechnologie te zijn gestolen. In de jongste aanklacht gaat het om BMW, dat volgens een Amerikaans bedrijf niet heeft betaald voor ontwerpen van hybride aandrijvingssystemen. Dat meldt Automotive News Europe.

De aanklacht komt van de Amerikaanse firma Paice, die als een van de eerste bedrijven in staat bleek deze systemen te fabriceren. Volgens de firma is de technologie gebruikt in acht hybride en plug-inhybride voertuigen, waaronder de 330e iPerformance, 530e iPerformance, 750e xDrive iPerformance, i8 Roadster Plug-in en Mini Countryman Plug-in. ,,Wij deelden details van onze hybride voertuigtechnologie te goeder trouw met BMW”, zei Robert Oswald, ceo van de firma, in een verklaring.

Paice ging ervan uit dat BMW een licentie zou afnemen, maar dat gebeurde niet. BMW is niet de enige die ‘vergat’ te betalen. Eerder al daagde Paice de autofabrikanten Ford, Toyota, Hyundai en Kia voor de rechter. Die zaken werden door het Amerikaanse bedrijf glansrijk gewonnen. Daarmee ziet het er voor BMW niet rooskleurig uit als het gaat om de uitkomst van dit geschil. BMW Duitsland heeft niet gereageerd op de aanklacht.

 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.