BMW i8: 163.995 euro voor een futuristische blikvanger
Rij-impressieDe i8, toch al een bijzondere BMW met zijn semi-elektrische aandrijving en futuristische uiterlijk, had nog geen open variant. Nu, vier jaar na de introductie, heeft de opzienbarende i8 Roadster die lacune gevuld.
Delen per e-mail
De extravagante BMW i8 heeft qua verkopen nooit potten kunnen breken. Maar volgens BMW is hij met 12.500 verkochte exemplaren in vier jaar tijd de bestverkochte hybride sportwagen ter wereld geworden.
De sportauto heeft wel degelijk een aantal belangrijke updates gehad
Maar dat is niet zo moeilijk, want de overige hybride sportwagens zijn in gelimiteerde oplage gebouwde hypercars van het kaliber Porsche 918 Spyder, Ferrari LaFerrari en McLaren P1. De i8 geldt dan ook vooral als vaandeldrager van de i-serie, de technologisch meest vooruitstrevende afdeling van BMW, waar het Duitse merk zich voorbereidt op de revoluties in de autowereld.
In de vier jaar die tussen de coupé en de Roadster zitten, waren ze kennelijk vooral bezig met andere projecten, want afgezien van een nieuw infotainmentsysteem met touchscreen lijkt de nieuwe i8 Roadster toch vooral een i8 met open dak. Dat is niet helemaal waar, want de sportauto heeft wel degelijk een aantal belangrijke updates gehad. Zo heeft het accupakket nu 70 procent meer capaciteit. Puur elektrisch kun je nu in theorie 53 kilometer ver komen. Overigens is de auto iets zwaarder als cabriolet, maar het totale vermogen is iets toegenomen om dit te compenseren.
Instappen
Helemaal niet erg, want onze hernieuwde kennismaking met de i8 sinds de introductie in 2014 toont aan dat we al bijna vergeten waren hoe fijn de i8 eigenlijk rijdt.
Hoe je het beste instapt met gesloten dak waren we ook vergeten. Dat blijkt het best te gaan in een houding die overeenkomt met hoe je op het toilet zit als je erge buikpijn hebt. Het oogt niet heel elegant, dus is uitstappen en parkeren in een stil straatje achter de boulevard het devies. Dit alles is het gevolg van de koolstofvezel carrosserie met zijn hoge dorpels.
Ook waren we vergeten dat personen boven de 1,85 meter krap zitten in de i8. Wie dan rechtop achter het stuur zit, kijkt tegen de rand van de voorruit. Een voorruit die als een soort stadionoverkapping deels over je heen is gebogen en die dus een deel van de sensatie van het open rijden wegneemt.
Maar dat hebben de meeste concurrenten ook, dus daar klagen we niet over. Wel lastig zijn de dikke raamstijlen. Zeker omdat we rijden op fietsvakantie-eiland Mallorca en er in de bochten zomaar drie wielrenners achter schuil kunnen gaan.
Bijenzwerm
De motor klinkt een beetje als het blok van een Porsche 718 Boxster: een vreemd laag gebrom alsof een zwerm reusachtige bijen opgesloten zit onder de motorkap. Omdat de aandrijflijn in de basis een driecilinder is, bekend van de Mini Cooper, voegt BMW extra stoere geluiden toe via luidsprekers in de auto. Geholpen door de elektromotoren heeft de motor een enorme trekkracht. Dat maakt de i8 razendsnel. In totaal is de auto nu 374 pk sterk, waardoor deze BMW in 4,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u sprint. Zijn topsnelheid is afgeregeld op 250 km/u.
Het valt ook op hoe vertrouwenwekkend de auto aanvoelt. De afmetingen zijn precies goed, de wegligging is solide en het vermogen wordt op overtuigende wijze overgebracht op het wegdek.
De motor klinkt een beetje alsof een zwerm reusachtige bijen opgesloten zit onder de motorkap.
Maar het fijnste van de i8 is zijn besturing. Wat betreft kalibratie kan zelfs BMW M nog wat leren van de i-divisie. De besturing is niet te zwaar, zoals bij veel M-modellen, maar het dikke stuur biedt veel gevoel en is direct genoeg om de meeste bochten te nemen zonder je handen van het stuur te halen. Ook het schakelen gaat uitstekend.
Alleen de remmen kunnen beter. Er zit ongetwijfeld veel technologie achter om ervoor te zorgen dat bij het remmen energie wordt teruggewonnen, maar we missen daardoor de bite van meer racy modellen in het BMW-gamma. Wat je daarvoor terugkrijgt, is een auto die vaak kilometers lang kan ‘zeilen’: puur elektrisch voortbewegen zonder verbrandingsmotor. Het is een aangename sensatie, zeker met geopend dak, want dan voel je je pas echt verbonden met de natuur om je heen.
Stoterig
De overgangen tussen de elektrische en verbrandingsmotor verlopen soepel. En afgezien van een ietwat stoterig weggedrag op slecht wegdek merk je nauwelijks iets van het extra gewicht van de accu’s.
Je kunt hooguit betreuren dat BMW zo lang heeft gewacht met de i8 Roadster. Want het momentum van de visuele impact van het model is na al die jaren enigszins verdwenen en intelligente hybridesystemen zijn inmiddels gemeengoed geworden. De vooroplopende koper zit nu veelal op het spoor van Tesla, Jaguar en Porsche met hun puur elektrische, maar niet minder snelle modellen.
We vermoeden dat een open variant met een prijskaartje van 163.995 euro hen daar niet vanaf kan brengen, hoe goed en futuristisch deze er ook vandaag de dag nog uitziet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je auto vandaag naar de wasstraat moet
Strooizout is een van de grootste vijanden van de auto. Vooral oudere auto's hebben veel te lijden van dit agressieve goedje, dat zich in zo'n beetje alle onderdelen van je auto invreet. Nu de sneeuw weg is wordt het dus hoog tijd om de wasstraat op te zoeken. -
Verderop gaan wonen kost met deze verhuiswagen 330.000 euro
Een Amerikaanse makelaar heeft een 139 jaar oud huis zes blokken binnen San Francisco laten verhuizen. De rekening van het verhuisbedrijf bedraagt 330.000 euro, maar daarvoor konden wel alle spullen gewoon blijven staan. -
Deze auto stond tien jaar in een veld en dertig jaar in een schuur, maar is toch tonnen waard
Toen zijn baas hem een Britse sportwagen beloofde, hoopte Connie Moore dat het een Jaguar of MG zou zijn. Het werd een Aston Martin, een merk waarvan hij nooit had gehoord. Ruim drie decennia en een flinke laag stof later, neemt hij afscheid van zijn DB4. -
PREMIUM
Door vliegtuigonderdeel geraakte rode auto op unieke foto stond te koop voor 14.950 euro
Het is zijn enige Ford Focus, en nu zit er een puntig stuk vliegtuigmetaal in. Het beeld van de beschadigde rode auto in het Limburgse Meerssen is een unieke foto geworden. Eigenaar Erik Broekhuizen, van garage Ericars, kreeg van alle kanten telefoontjes over zijn ‘gewonde auto’. ,,Ze vragen nu of ik naast auto's ook vliegtuigonderdelen ga verkopen.” -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.
-
PREMIUM
Zorgeloos op pad met wapens en geld: criminelen hebben vaker auto met verborgen ruimte
Het installeren van verborgen ruimtes in auto’s is booming business. De politie ziet criminelen steeds vaker in aangepaste wagens rondrijden, waarmee ze zorgeloos wapens en geld kunnen vervoeren. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.