Even je auto uitzetten voor het verkeerslicht om brandstof te besparen, is dat nou wel of niet een goed idee?
Volledig scherm
Even je auto uitzetten voor het verkeerslicht om brandstof te besparen, is dat nou wel of niet een goed idee? © Shutterstock

Brandstof besparen door je motor even uit te zetten is pas na zoveel seconden rendabel

Met de hoge brandstofprijzen van tegenwoordig worden tips om zuinig te rijden veelvuldig geraadpleegd. Een van die tips luidt: ‘schakel de motor uit als je auto gedurende enige tijd stilstaat’. Toch is dat in veel gevallen geen goed idee.

13 reacties

 • Martin Kroon

  2 maanden geleden
  TNO heeft indertijd voor Het Nieuwe Rijden de emissies en slijtage onderzocht van verschillende start-stop varianten. Daaruit bleek wat nu gepubliceerd is correct. Daaruit is de HNR-tip ontstaan: zet de motor uit als je langer dan 1 minuut moet wachten bij parkeren, overwegen, open bruggen e.d. - maar doe dat niet bij VRI's/stoplichten waar je snel moet reageren. Als al die automobilisten die nu hun motor domweg laten draaien deze tip opvolgen valt er veel winst te halen. s.s.i. mis ik niet.
 • Gerrit Groenteman

  2 maanden geleden
  Veel reacties gaan weer over de auto's MET het start stop systeem, en daar gaat het artikel eigenlijk NIET over het gaat voornamelijk over oudere modellen die "zuinige" bestuurders nu kennelijk zelf vaker gaan uitzetten.
 • Leo Haas

  2 maanden geleden
  Het automatische start-stopsysteem is alleen maar bedacht om de theoretische uitstootcijfers lager te laten lijken. Hier in de VS worden uitstootcijfers niet gebruikt, en dus ook het automatische start-stopsysteem niet. Gelukkig maar...
 • A.J.A. van Rossum

  2 maanden geleden
  Het start-stopsysteem is een slecht idee. Het systeem kan er dan wel "op gemaakt" zijn, maar het gaat toch kapot en de motor en accu slijten eerder. Dit levert veel meer milieuschade op dan je wint met enkele seconden niet draaien. Moderne auto's stoten daarnaast zo weinig uit dat er ook helemaal geen noodzaak meer voor is.
 • Toby Louwen

  2 maanden geleden
  Intussen zijn auto's tienduizenden euros duurder geworden door deze snufjes. Kleine betaalbare auto's zijn er daardoor niet meer. Dat heeft de autolobby toch maar mooi voor elkaar gekregen bij onze niet-verkozen EU "volksvertegenwoordiging".