Volledig scherm
Een gekantelde Poolse truck op de A27. © William Hoogteyling

Buitenlandse trucker blijkt brokkenpiloot

In 40 procent van de ongelukken en pechgevallen met vrachtauto's op de snelweg zit er een buitenlandse chauffeur achter het stuur. De transportsector wil een onderzoek.

Polen (9 procent), Duitsers (5 procent) en Roemenen (5 procent) zijn de grootste brokkenpiloten. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Incident Meldingen Vrachtauto's (Stimva) die alle incidenten met vrachtverkeer op de rijkswegen registreert.

Vorig jaar steeg het aantal vrachtauto-ongevallen met 40 procent tot 1484, terwijl het totaal aantal incidenten (ongelukken, pechgevallen, klapbanden, afgevallen lading) met 22 procent steeg tot 5762. In de helft van de gevallen moest er een bergingsbedrijf aan te pas komen.  Volgens de Stimva is de stijging van het aantal ongelukken het gevolg van de drukte op de weg. Door de florerende economie is er een grote toename van goederenvervoer.

Omgewaaid

Nooit eerder was er zoveel vrachtwagenellende op de rijkswegen als in 2017. Dit jaar lijkt dat record te worden verpulverd want in de eerste helft van dit jaar steeg het aantal incidenten weer scherp met 20 procent. Een groot deel van die stijging komt door de grote storm van 18 januari toen het land stil kwam te staan door tientallen omgewaaide vrachtwagens. Poolse truckers begrepen mogelijk de waarschuwingen op de matrixborden niet.

De cijfers sluiten aan bij beweringen van Nederlandse truckers dat hun buitenlandse collega's onvoldoende zijn opgeleid en het materieel niet in goede conditie is. CNV Vakmensen toonde vorige maand aan dat een vervalst groot rijbewijs in Polen voor 170 euro gewoon te koop is.

Ongeveer 13 procent van de vrachtwagens in Nederland heeft een buitenlands kenteken. Transport en Logistiek Nederland constateert een 'oververtegenwoordiging' van de buitenlandse chauffeurs bij de ongelukken en pechgevallen. De stijging van het aantal ongelukken met vrachtwagens baart TLN zorgen. ,,Wij weten niet wat de oorzaak is en willen dat graag onderzocht hebben,'' zegt Quinten Snijders van TLN.

Rijkswaterstaat benadrukt dat slechts 1,3 procent van alle files het gevolg is van een vrachtwagenongeluk of een gestrande vrachtwagen. Maar de gevolgen zijn wel veel groter. 4,5 procent van de totale filezwaarte en 4,6 procent van het totale reistijdverlies is te wijten aan de vrachtwagens. Zo kantelden vorig jaar ruim 60 vrachtauto's. Vaak duurt het dan uren voordat de lading is overgeladen en de truck weer op eigen wielen staat. Al die tijd zijn de rijstroken afgesloten.

Kijk hier naar een gesprek met een vrachtwagenchauffeur:

  1. Een emoji op je kentekenplaat: in Australië mag het

    Een emoji op je kenteken­plaat: in Australië mag het

    In Australië zijn vanaf 1 maart emoji's op kentekenplaten van auto's officieel toegestaan. In Queensland zijn de nieuwe nummerborden te bestellen, met keuze uit vijf verschillende smileys. Je kan kiezen tussen een emoji die een knipoog geeft, een zonnebril draagt, eentje die hartjes als ogen heeft, een die breeduit lacht of een die glimlacht. De gepersonaliseerde kentekenplaten kosten 500 Australische dollar, omgerekend ongeveer 315 euro.
  2. Elektrische auto zorgt voor recordomzet in autoverkoop

    Elektri­sche auto zorgt voor recordom­zet in autover­koop

    Vorig jaar steeg de omzet bij de verkoop van nieuwe auto’s tot een record van ruim €15 miljard. Bijna 12 procent van de omzet kwam uit de verkoop van volledig elektrische auto’s, blijkt uit analyse van ING. Ook in 2019 zet de opmars van elektrische aandrijving stevig door. Het marktaandeel volledig elektrisch steeg van 2,3 procent in januari 2018 naar 5,2 procent in januari 2019. Vooral zakelijke rijders kiezen er steeds vaker voor.