CBR: Slagingskans rij-examen moet tien procent omhoog om achterstand in te lopen
videoHet CBR wil het slagingspercentage nog dit jaar liefst met 10 procent verhogen om de corona-achterstand van 300.000 praktijkexamens in te lopen. Lukt dat niet, dan volgen drastische maatregelen, waaronder tijdelijke verhoging van de examenleeftijd naar 18 jaar.
Hoewel het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) sinds 3 maart weer praktijkexamens mag afnemen, blijft de achterstand onverminderd groot. Zonder ingrijpen moeten kandidaten straks achttien weken wachten op een praktijkexamen. Vandaag maakte de directie plannen bekend om ruim 600.000 afgezegde examens in te lopen, grofweg de helft praktijk en de helft theorie.
De meest verstrekkende maatregel: het slagingspercentage voor het praktijkexamen moet ten minste 10 procent omhoog. ,,De huidige slagingskans van 50,2 procent is veel te laag en al jaren de olifant in de kamer van onze branche”, stelt directeur Alexander Pechtold.
Extra examenplekken
Circa 1500 van de ruim 6600 rijscholen presteren simpelweg beroerd, blijkt uit cijfers die hij liet zien. Minder dan een derde van hun kandidaten slaagt de eerste keer. Dat moet veel beter, vindt de voormalig D66-leider. ,,Bij elk procentpunt meer komen er 8000 examenplekken vrij voor nieuwe kandidaten. Halen we de 60 procent, dan levert dat 80.000 extra examenplekken op.”
De verbetering dient van de rijscholen zelf te komen, het CBR gaat zijn examens zelf niet gemakkelijker maken, zegt mede-directielid Jan Jurgen Huizing. Morgen krijgen alle rijschoolhouders daarom een brief van hem en Pechtold. De boodschap: ,,Lever iemand pas bij ons aan als hij er klaar voor is en vraag geen examens aan enkel om het te proberen.”
Tekst gaat verder na de foto
Geen tussentijdse toetsen
Eind mei maakt de CBR-directie een tussenbalans op. Is het slagingspercentage minder dan 4 procent gestegen, dan volgen forse maatregelen. ,,We stoppen dan tijdelijk met tussentijdse toetsen, met faalangstexamens en verhogen de examenleeftijd van 17 naar 18 jaar.”
Huizing realiseert zich dat tussentijdse toetsen juist zorgen voor een betere slagingskans. ,,De 80.000 examenplaatsen die stoppen oplevert, weegt daartegen op.” De pauze op faalangstexamens zorgt voor 10.000 plaatsen extra.
Meer examencapaciteit
Het CBR werkt niet alleen aan minder instroom, maar ook aan extra examencapaciteit. Momenteel worden honderd nieuwe examinatoren geworven en verder vraagt het CBR het huidige personeel om over te werken. Recent gepensioneerde examinatoren worden tijdelijk weer ingezet. Op die manier moet de aanvraagtermijn voor een praktijkexamen zo snel mogelijk weer naar een acceptabele acht weken terug.
Het CBR liet ook weten hoe het de achterstand van 305.000 theorie-examens hoopt in te lopen. ,,Als we van het kabinet snel weer mogen beginnen, dan lukt dat nog dit jaar”, aldus Huizing. Afgelopen tijd is flink geïnvesteerd in het coronaproof maken van de examenzalen, onder meer door betere ventilatie. ,,Bij groen licht kunnen we de examencapaciteit verdubbelen.”
Voorwaarde is dan dus wel dat de theorie-examens snel hervat kunnen worden. In tegenstelling tot de praktijkexamens liggen ze nog stil. ,,Elke week later komen er 15.000 examens bij”, stelde Pechtold.
Beunhazen
Op de langere termijn zijn nog veel meer maatregelen nodig om de kwaliteit van de rij-opleidingen te verhogen, aldus Pechtold. Eerder hekelde hij op deze site het grote aantal beunhazen in de sector. ,,Een rij-opleiding is toch geen visakte die je zo even haalt”, zei hij. Half april presenteert een door minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ingestelde commissie onder leiding van Emile Roemer daarvoor een serie voorstellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achterstand CBR naar 600.000 examens: ‘Desnoods na twee keer zakken langer wachten op herexamen’
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil met desnoods onconventionele maatregelen de enorme achterstand van 600.000 rijexamens te lijf. Anders duurt het inhalen liefst vier jaar, zegt directeur Alexander Pechtold. Hij wil onder meer gepensioneerde examinatoren aannemen, in de avond gaan examineren en dreigt vaak zakkende kandidaten met een sanctie. -
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
Extinction Rebellion kondigt nieuwe blokkade A12 aan
Extinction Rebellion kondigt een nieuwe blokkade A12 aan, op 11 maart. Dat zou de zesde keer zijn. Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de weg onbegaanbaar. Daar werden 768 mensen bij gearresteerd, die inmiddels allemaal weer op vrije voeten zijn. -
2
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen.
-
TESTARCHIEF
Alle tests van onze autoredactie vind je hier
Wekelijks test onze autoredactie de nieuwste modellen. Alle autotests kun je snel en eenvoudig terugvinden in het testarchief hieronder. -
-
-
PREMIUM
CBR wil rijscholen aanpakken: ‘Slagingspercentage is véél te laag’
De bijna 9000 rijscholen in Nederland moeten aan veel strengere eisen gaan voldoen. Dat zegt CBR-baas Alexander Pechtold, die het slagingspercentage van 48 procent veel te laag noemt. De voormalig D66-leider is druk bezig orde op zaken te stellen bij het door vertragingen geplaagde exameninstituut. -
PREMIUMVideo
Rijscholen erkennen misstanden: ‘Cowboys zien rijexamen als verdienmodel’
Rijscholen zijn niet geschrokken van de harde kritiek van CBR-baas Alexander Pechtold op hun werk. Veel rij-opleiders erkennen dat er zaken grondig mis zijn in de sector en dat strengere eisen nodig zijn. ,,Maar het probleem ligt niet alleen bij ons.”