Code oranje door gladheid: veel ongelukken en files
In het noorden en midden van Nederland ondervond het verkeer vanochtend flinke hinder door gladheid. Op verschillende snelwegen gebeurden ongelukken en stond het vast. Het KNMI kondigde code oranje af voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Friesland en Drenthe vanwege ‘verraderlijke gladheid door ijzel’. De ANWB waarschuwde automobilisten. ,,Ga niet de weg op als het niet echt nodig is.”
Delen per e-mail
Winterse neerslag trekt over het midden en noorden van het land, waar het vanochtend vroeg ongeveer vier graden vroor. In Groningen en Zuid-Holland geldt code geel omdat daar plaatselijk kans is op gladheid door ijzel, ijsregen en/of sneeuw.
Het aantal files is inmiddels aan het afnemen. Rond 10.00 uur stond er nog zo’n 30 kilometer aan file, meldde de ANWB. Op het hoogtepunt vanochtend vroeg, rond 08.00 uur, was dit nog 350 kilometer. Volgens de ANWB hebben veel mensen geluisterd naar de waarschuwing van de verkeersdienst om niet de weg op te gaan.
,,Zuid-Holland en Utrecht worden al wat beter, maar het noorden moet nog wel rekening houden met gladheid tot het eind van de ochtend”, laat de ANWB weten. “Op de snelwegen zal het snel beter worden, maar op de lokale wegen kan het verraderlijk blijven.”
Het is de drukste ochtendspits sinds tijden, ziet de ANWB. Sinds de eerste lockdown vorig jaar maart inging, waren er niet meer zo veel files op de weg. ,,In de normale spitsen vorig jaar februari, voor de lockdownmaatregelen, zaten we boven de 500 kilometer file", aldus een woordvoerder.
De woordvoerder benadrukt dat er met code oranje nu een duidelijke oorzaak is voor de opstoppingen. ,,Als we met vergelijkbare omstandigheden in een normale situatie hadden gezeten, zonder coronamaatregelen dus, dan hadden we de duizend kilometer file wel gehaald.”
Ongelukken
Op verschillende plaatsen vonden ongevallen plaats. De ANWB spreekt van zeker vijftien ongevallen. Op de IJsselbrug op de A12 tussen Arnhem en Westervoort waren er twee kettingbotsingen. Bij de eerste kettingbotsingen kwamen tien auto’s en twee vrachtwagens in botsing. Even later kwamen in tegenovergestelde richting nog eens zeven voertuigen met elkaar in botsing. Er vielen enkele lichtgewonden, maar verder bleef het voornamelijk alleen bij materiële schade.
Amsterdam en het oosten
Er waren ook meerdere ongevallen rond Amsterdam, onder meer bij Zaanstad en Assendelft. Het verkeer rond de hoofdstad liep daardoor op veel plekken vast. Ook op de A50 bij Beekbergen en de A1 bij Apeldoorn ging het mis. Daar knalde in beide gevallen door de gladheid een auto tegen de vangrail. In Beekbergen werd het slachtoffer voor controle naar het ziekenhuis gebracht, in Apeldoorn vielen er geen gewonden.
Op de A28 sloeg tussen de Lichtmis en Zwolle een auto over de kop en deze eindigde in een greppel. Even later ging het opnieuw fout toen op de Hermelenweg, op de parallelweg van de A28, een andere auto van de weg schoot. Ook dit voertuig sloeg over de kop en belandde in de sloot. Ook bij Utrecht was er vertraging door een ongeval, bij knooppunt Lunetten kantelde daar een vrachtwagen.
Niet alleen op de snelwegen vonden ongevallen plaats, ook op de provinciale wegen raakten auto's van de weg. Dat gebeurde onder meer op de N50 bij Kampen, waar een auto in de berm terechtkwam en over de kop sloeg, en op de N34 richting Emmen, waar een voertuig in de sloot belandde. Bij beide ongelukken werden geen gewonden gemeld.
Glad
Rond 08.30 uur was het volgens Weerplaza nog verraderlijk glad boven de lijn tussen Voorschoten en Arnhem. In de bovenste helft van het land ligt de temperatuur dan ook nog op veel plaatsen onder het vriespunt. De vorstlijn trekt zich gedurende de ochtend steeds verder terug richting het noorden.
Volgens het KNMI verdwijnt de gladheid vandaag in de tweede helft van de ochtend. Rijkswaterstaat meldt dat de eerder afgekondigde code oranje tot zeker 11.00 uur van kracht blijft. Morgen kan het volgens het KNMI in de loop van de ochtend opnieuw glad worden in het noorden en is er een kleine kans dat het daar weer gaat ijzelen.
De gladheid heeft vanochtend talloze automobilisten in het land verrast. Met deze tips van de experts van de Duitse technische onderzoeksorganisatie TÜV voorkom je dat jouw auto gaat slippen en je de macht over het stuur verliest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test Range Rover Evoque: plug-inhybride is schoner, zuiniger én goedkoper
Een driecilinder motor in een Range Rover? Enkele jaren geleden zou dat ondenkbaar zijn geweest. Maar de Evoque plug-inhybride maakt korte metten met alle vooroordelen. -
Kortsluiting en brandgevaar: BMW roept 430.000 auto's terug
BMW roept in Duitsland 430.000 modellen uit de 3 Serie terug. De reden hiervoor is een al langer bekende brandgevaarlijke situatie, die in de Verenigde Staten eerder leidde tot ingrijpen door overheidsinstanties. -
Autorijden bij gladheid? Zo voorkom je dat je de macht over het stuur verliest
De gladheid heeft vanochtend talloze automobilisten in het land verrast. Met deze tips van experts van de Duitse technische onderzoeksorganisatie TÜV voorkom je dat jouw auto gaat slippen en je de macht over het stuur verliest. -
Waarom je auto vandaag naar de wasstraat moet
Strooizout is een van de grootste vijanden van de auto. Vooral oudere auto's hebben veel te lijden van dit agressieve goedje, dat zich in zo'n beetje alle onderdelen van je auto invreet. Nu de sneeuw weg is wordt het dus hoog tijd om de wasstraat op te zoeken. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’.
-
Elon Musk: ‘Beter om bitcoins te hebben dan dollars en euro’s’
Het is beter om bitcoins te hebben dan conventionele valuta zoals dollars en euro’s. Dat heeft Tesla-topman Elon Musk gezegd. Conventioneel geld wordt volgens hem altijd minder waard door inflatie: ,,Dus het zou stom zijn om niet verder te kijken.” -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.