Volledig scherm
© Lukas - HLN

Contactloos wassen: bacterie vreet letterlijk je auto schoon

Een 53-jarige Belg heeft naar eigen zeggen de ideale manier gevonden om auto's te reinigen. Hij doet het zware werk niet zelf, maar besteedt het uit aan miljoenen vuilvretende bacteriën. Na tien minuten is een auto compleet gereinigd zonder dat er een spons of zeem aan te pas komt.

Gesneuvelde vliegen

Mark Vertongen van Motorhomes Vertongen in het belgische plaatsje Zemst verhuurt al jaren een camper. Maar vooral het wegwassen van de gesneuvelde vliegen op het dak en het deel boven de voorruit, ging hem steeds meer tegenstaan. En dus ging hij op internet op zoek naar een snelle en efficiënte oplossing.

Speciale mix

,,Ik heb bij een verffirma gewerkt en daar werden bacteriën ingezet om allerlei spullen te reinigen. Op die manier heb ik zelf een product ontwikkeld om auto's schoon te maken. Na een lange testperiode is het product - een mix van de bacterie en zeep - eindelijk klaar. We hebben het op alle soorten van carrosserie getest en het resultaat is verbluffend.”

Proef op de som

De Belgische krant Het Laatste Nieuws nam de proef op de som en liet een auto benevelen met de vuilvretende bacterie. Ze lieten het product even intrekken zodat de bacterie al het vuil kon oppeuzelen en spoelden het tien minuten later af met een hogedrukreiniger en waren onder de indruk. Al het vuil was verdwenen en de auto blonk als nieuw. Zelfs het hardnekkige vuil op de velgen was weg. 

Geen patent

Een patent op het product kan Mark Vertongen niet aanvragen. “Ik heb de bacterie namelijk niet uitgevonden. Iedereen kan het maken, maar dan moet je wel de exacte ingrediënten kennen.'' Vertongen verkoopt het onder de naam  ‘Contactloos Reinigen’. Vijf liter kost 12 euro. Met zo’n fles kan een doorsnee auto vijf tot zes keer gewassen worden. Volgens Mark kan het ook gebruikt worden voor terrassen, ramen en daken.  ,,Bacteriën zijn niet erg kieskeurig'', zo besluit hij.

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.