Volledig scherm
DAF CF Electric: een elektrische vrachtauto van Nederlandse makelij © DAF

DAF en VDL presenteren hun eerste elektrische truck

DAF en VDL hebben hun elektrische vrachtwagen voor stadsdistributie getoond. In de loop van dit jaar moet een serie van CF Electric-vrachtwagens ingezet worden in Nederland. De vrachtwagens hebben een actieradius van 100 kilometer.

De CF Electric is een zogenaamde 4x2-trekker, gebaseerd op het CF-platform van DAF. De elektrische aandrijving is afkomstig van VDL en bestaat uit een elektromotor van 210kW, die gevoed wordt door een lithium-ion-accupakket met een capaciteit van 170kWh. De trekker weegt 9700kg en de elektromotor levert een koppel van 2000Nm.

Volgens de makers is de actieradius ongeveer 100km en dat moet de CF Electric geschikt maken voor distributie in steden. Het voordeel is niet alleen dat er geen schadelijke uitstoot is, maar ook dat hij stil is en daarom 's avonds en 's nachts ingezet kan worden. Snelladen van de accu's is volgens de makers mogelijk in een half uur en volledig opladen duurt anderhalf uur.

Bijna twee jaar geleden maakte het Eindhovense familiebedrijf VDL bekend aan een elektrische vrachtwagen te werken. De CF Electric is het resultaat. Dit grote model voor distributie van ladingen tot 40 ton is de eerste elektrische vrachtwagen van het bedrijf. Bij de aankondiging twee jaar geleden zei het bedrijf ook kleinere modellen te willen ontwikkelen. VDL levert al elektrische bussen aan ov-maatschappijen door heel Europa.

Volledig scherm
DAF CF Electric © DAF
Volledig scherm
DAF CF Electric © DAF
Volledig scherm
DAF CF Electric © DAF
Volledig scherm
DAF CF Electric © DAF