De diesel is ten dode opgeschreven
Donkere wolken pakken zich samen boven de dieselmotor. Fabrikanten en consumenten nemen er afscheid van en ook steden weren dieselauto’s steeds vaker uit hun binnenstad. Heeft diesel z’n langste tijd gehad?
Delen per e-mail
Duitse dealers geven al 50 procent korting op occasions met Euro 5- dieselmotoren
De dieselmotor verliest overal terrein. Vorig jaar daalde het marktaandeel in Europa met bijna 8 procent. In Nederland was 17 procent van de nieuwe verkochte auto’s in 2017 een diesel. In 2015 was dat nog 30 procent.
Ook de restwaarde van diesels lijkt in een vrije val beland. Een derde van de Duitse autodealers geeft al kortingen van 50 procent op occasions met een Euro 5 dieselmotor. Euro 5 is de Europese emissienorm die in 2009 van kracht werd.
Analisten voorspellen het einde van deze brandstof, in combinatie met de heropleving van benzine en de doorbraak van de elektrische auto over een jaar of vijf. Dit tot grote vreugde van milieuorganisaties en verenigingen van longpatiënten.
Want de afkeer van diesel is niet alleen het gevolg van negatieve publiciteit door de sjoemeldiesels en uitlaatgastests met aapjes. De neergang is al eerder ingezet doordat de nieuwe Euro 6-norm diesels relatief duur heeft gemaakt. Maar het gesjoemel van Volkswagen en andere fabrikanten heeft uiteindelijk wel bijgedragen aan de zorgen van het grote publiek over de volksgezondheid. Diesels zijn namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de luchtvervuiling. Exact 15 jaar geleden opende het AD al met de kop ‘Doden door diesel’ en onthulde toen dat jaarlijks 3.000 tot 4.000 Nederlanders vroegtijdig sterven door de uitlaatgassen van dieselmotoren.
Fijnstof
Steeds minder mensen durven te kiezen voor een dieselauto
Ook de komst van steeds geavanceerdere filtersystemen bracht daar geen oplossing voor. Moderne diesels stoten weliswaar minder CO2 uit dan benzinemotoren, ze worden nog steeds verdacht van het veroorzaken van longaandoeningen en problemen met hart en bloedvaten. Verantwoordelijk daarvoor zijn de fijne roetdeeltjes (fijnstof), die ontstaan bij de verbranding van dieselolie. Jaarlijks wordt in Nederland zo’n 50 miljoen kilo fijnstof de lucht in geblazen.
Inademing van die deeltjes kan leiden tot ontstekingen van de luchtwegen, astma en bronchitis. Ook kan het stof via de longen het centraal zenuwstelsel aantasten en zelfs longkanker tot gevolg hebben. Bovendien stoten diesels stikstofoxiden (NOx) uit, die in 2012 officieel ‘kankerverwekkend’ zijn genoemd door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Een studie van kenniscentrum ICCT bracht vorig jaar aan het licht dat wereldwijd 107.600 doden per jaar vallen als gevolg van de uitstoot van stikstofoxiden, waarvan 38.000 doordat auto’s meer uitstoten dan wat de normen toelaten.
Ook overheden hebben hun aandeel in de impopulariteit van de dieselmotor. Duitse steden mogen diesels weren en ook in Nederland zijn er steeds meer plannen voor milieuzones waar diesels - ook moderne – niet welkom zijn.
Analisten van de Zwitserse UBS-bank verwachten dan ook dat het marktaandeel voor dieselauto’s in Europa in 2025 daalt naar 10 procent en wereldwijd zelfs naar 4 procent.
Demonisering
Volgens marktanalist Clem Dickmann van Aumacon is er sprake van demonisering van de dieselmotor. ,,Diesels zijn goed voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, ze zijn sterk verbeterd en ze rijden lekker, met hun goede trekkracht bij lage toerentallen. Maar omdat de industrie en transportsector lastig te bestraffen zijn, kiest de overheid weer voor de automobiel.
Duitse steden voeren lokaal beleid zonder veel kennis van zaken en dat dreigt ook in Nederland te gebeuren. Volgens de minister komt er een voorstel voor uniform beleid en dat lijkt mij uitstekend, want nog even en de chaos is compleet. Deze onzekerheid leidt tot lagere inruilprijzen en dus durven steeds minder mensen te kiezen voor een auto met dieselmotor.’’
Weliswaar stoot ook de moderne, direct ingespoten benzinemotor veel fijnstof uit, maar deze krachtbron heeft – zeker als hybride met elektromotor – een veel beter imago en stoot minder gifstoffen uit. Aan de andere kant hebben overheden de dieselmotor nu nog hard nodig. De Nederlandse regering bijvoorbeeld, om de recente afspraken in het regeerakkoord over de Parijse klimaatdoelen te halen. Dieselmotoren stoten nu eenmaal veel minder CO2 uit dan benzinemotoren.
Het laatste zetje voor de definitieve ondergang van diesel kan van grote leasemaatschappijen en particuliere autokopers komen. Uit angst te blijven zitten met onverkoopbare auto’s zullen zij komende tijd kiezen voor zekerheid en gaan voor auto’s met een minder omstreden imago.
Stuiptrekking
Op Autotrack, een zoek- en vergelijkingssite voor occasions, is duidelijk te zien hoe de belangstelling afneemt. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden daar 18,7 procent minder diesels online in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Intussen schrappen ook steeds meer fabrikanten, zoals Toyota, Fiat en Porsche, dieselversies uit hun aanbod. BMW probeert de boel nog te sussen met de belofte dat klanten rondom steden die diesels gaan weren gratis kunnen omschakelen naar benzineauto’s. En Volkswagen-dealers voelen zich genoodzaakt te werken met vaste inruilprijzen na zoveel jaar.
Een nobel streven, maar het klinkt als een laatste stuiptrekking van een brandstof die ten onder gaat aan het vele stof dat de dieselmotoren zelf hebben doen opwaaien.
Verder in het nieuws
-
Rij-impressie Volvo V60 Cross Country: gemaakt voor het avontuur
Volvo heeft de avontuurlijke uitvoering van zijn succesnummer V60 klaar. Reden genoeg voor een ijskoude rit met de gloednieuwe V60 Cross Country over de toendra van Lapland en de bevroren Botnische Golf. -
Ook Duitsland staat elektro-step toe om binnensteden te ontlasten
Duitsland geeft vrij baan aan de elektrische micro-step, elektro-boards en andere vormen van elektrische aandrijving. Dit om binnensteden te ontlasten. -
Automobilist racet met 210 km/u en seint naar agenten dat ze aan de kant moeten
-
Vraag & Antwoord Wat gebeurt er als Opel stopt met OnStar-dienst?
Opel haalt eind volgend jaar de communicatiedienst OnStar uit de lucht. Is het al bekend of voor bestaande Opel-modellen met de (destijds in de prijs inbegrepen) technische voorzieningen voor OnStar een alternatief geboden gaat worden? En zou Opel echt wel een alternatief kunnen bieden? -Jan Verkerk -
Volkswagen wil nog veel meer elektrische auto's maken. En ook goedkopere
Volkswagen wil de komende jaren beduidend meer elektrische auto’s uitbrengen dan oorspronkelijk was gepland. Daarnaast stelt het bedrijf dat er ook een relatief goedkoop model van ongeveer 20.000 euro moet komen.
-
Vraag & Antwoord In Nederland maken we ook elektrische trucks
Laatst las ik een artikel over elektrische vrachtwagens waarin - terecht - Tesla en Volvo werden genoemd. Maar wist u dat in het Brabantse Westerhoven het bedrijf E-Trucks Europe al meer dan vijf jaar elektrische vrachtwagens van het zware kaliber maakt? Het gaat hier vooral om huisvuilwagens met een elektromotor, die ook voor waterstof geschikt te maken zijn. Dit Nederlandse bedrijf was de eerste in Europa, wellicht zelfs in de wereld. De trucks rijden al in de gemeenten Breda, Amsterdam en de Groningen. -Wim Firet -
De Nederlandse supertrucks rijden België in
De Nederlandse transportbranche maakt steeds meer gebruik van LZV’s, Langere en Zwaardere Vrachtwagens. Nu ook België de grens opent voor deze 25 meter lange en 60 ton zware supertrucks worden er duizenden verwacht. Sommige transportbedrijven willen nóg langer. Goed voor het milieu, zeggen ze. -
Voortaan in één keer doorklikken naar AD Auto op de AD app
De app van het AD maakt het mogelijk om vanaf de hoofdpagina meteen door te klikken naar AD Auto. Klik op de hoofdpagina onderin op de menuknop (drie streepjes). Vervolgens staat AD Auto naast die knop afgebeeld. Klik hierop en je ziet meteen het volledige nieuwsaanbod van onze autoredactie.