De moderne auto heeft minimaal tien antennes, maar je ziet ze niet of nauwelijks
De nieuwste auto's hebben geen antenne meer, zo lijkt het. Maar niets is minder waar. Een moderne auto heeft al gauw tien antennes en sommige hebben er wel 20 aan boord.
De antenne op de auto kent een rijke geschiedenis. Toen vooral in de tweede helft van de vorige eeuw de autoradio populair werd, kon je nog heel simpel aan auto's zien dat ze die aan boord hadden: een lange metalen stengel getuigde daarvan. Later werd die telescopisch: je kon hem inschuiven, en bij dure auto's gebeurde dat zelfs automatisch, dankzij een elektromotortje.
Eind vorige eeuw kwam er een andere antenne bij: die van de ingebouwde autotelefoon of zogenoemde carkit, waarmee de eerste mobiele telefoons aan de auto gekoppeld konden worden. Daarna bleken beide antennes ineens geïntegreerd in de zogenaamde haaienvin-antenne, die nu nog veel auto's siert. Vaak is daarin tegenwoordig ook de antenne van de satllietnavigatie (gps) geïntegreerd, alhoewel ook die in de beginjaren van de navigatiesystemen nog hun eigen antenne hadden (soms een soort van knoop op het dak).
Maar de juist de laatste jaren lijkt het alsof auto's helemaal geen antenne meer hebben. Bij enkele merken zie je draden in het autoglas: de vervanger van een antenne op het dak. Maar soms is zelfs aan de ruiten niks bijzonders te zien. En dan te bedenken dat het aantal antennes in een auto juist groter is dan ooit. Ze zijn tegenwoordig echter verscholen op tal van plekken en daarom zijn er zelfs auto's die helemaal geen antennes meer vertonen.
112
Allereerst zijn er de antennes om de radiostations op AM, FM en DAB+ te ontvangen. Verder heeft de mobiele telefoon- en internetverbinding (4G en binnenkort 5G) een antenne nodig. Die telefoonantennes zijn niet alleen om een gesprek te voeren, maar ook om internetfuncties mogelijk te maken (bijvoorbeeld actuele verkeersinformatie of kaart-updates binnen te halen) of automatisch hulpdiensten via 112 te alarmeren bij een ongeval (e-Call). Ook worden ze steeds vaker ingezet om een wifi-hotspot te realiseren, zodat alle inzittenden onderweg tegelijkertijd snel kunnen internetten. Verder vindt er steeds meer datacommunicatie plaats vanuit de auto. Autofabrikanten weten steeds meer over wat de bestuurder met zijn auto doet en hoe de auto zich technisch gedraagt.
Andere antennes zijn er voor de navigatie (gps-plaatsbepaling) of voor Bluetooth in de auto: waardoor je je smartphone simpel kan koppelen aan de microfoon en luidsprekers van de auto, die ook nog eens je adresboek downloadt. Maar er zijn ook antennes nodig om contact te houden met de radiografische contactsleutel.
Uitdaging
De auto brengt voor antennes een extra uitdaging met zich mee: hij rijdt en is dus voortdurend in beweging. Ook de steeds veranderende positie maakt het lastig. Daarom zijn in een auto vaak meerdere antennes nodig voor dezelfde functie, om te voorkomen dat het antennesignaal gestoord wordt of zelfs helemaal wegvalt. De auto kiest voortdurend de antenne die op dat moment de beste ontvangst garandeert (een zogenoemd diversity-systeem).
De nieuwe Seat Leon bijvoorbeeld, heeft al 16 antennes. Nog steeds is het dak de beste plek hiervoor, vindt Seat, want hoe hoger een antenne wordt geplaatst, des te meer kans op een goede ontvangst. In de Leon zitten de antennes voor gps, 4G, wifi en afstandsbediening van de verwarming in een haaienvinantenne op het dak. Al zijn antennes in auto’s tegenwoordig ook steeds meer te vinden in de achterruit of achterste zijruiten, soms zelfs in de voorruit en ook in het dashboard, de bumpers of de portiergrepen.
Met de komst van de zelfrijdende auto zal het aantal antennes nog verder toenemen. Niet alleen om optimaal contact te houden met ander verkeer, verkeersregelinstallaties en verkeerscentrales, maar ook om de inzittenden van de auto te verwennen met razendsnel internet of het online kijken van films en tv in hoge resolutie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
‘Ga woensdag niet de weg op’, waarschuwt de ANWB: compleet verkeersinfarct verwacht in regio Amersfoort
‘Ga woensdag niet de weg op’. Met die niet mis te verstane oproep kwam de ANWB gisteren voor de regio Amersfoort, luttele uren nadat burgemeester Jan Luteijn van Barneveld zijn fiat had gegeven voor een massale boerendemonstratie in zijn gemeente. De ANWB verwacht grote drukte op onder meer de A1, A28 en A30 én op de binnendoorroutes. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
TESTARCHIEF
Alle tests van onze autoredactie vind je hier
Wekelijks test onze autoredactie de nieuwste modellen. Alle autotests kun je snel en eenvoudig terugvinden in het testarchief hieronder. -
HET GROTE RIJ-IMPRESSIE ARCHIEF
Alle rij-impressies van onze autoredactie vind je hier
Wekelijks rijden onze autoredacteuren met de nieuwste auto’s. Hun beoordeling, in de vorm van een rij-impressie, vind je in het overzicht hierboven.
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Waarom je auto langzamer is op hete dagen en meer verbruikt
Verbrandingsmotoren presteren minder als de temperatuur stijgt en komen - net als elektrische auto’s - minder ver. Alle auto's kunnen kortom slecht tegen de hitte, maar de oorzaken zijn verschillend. -
video en rij-impressie
Onhandig, onnodig en onweerstaanbaar: het (over de) topmodel van BMW heet X7
BMW's grootste model meet 5,15 meter, kost minimaal 120.000 euro en biedt meer luxe dan een paleiskamer. Alles aan de nieuwe BMW X7 is over de top. Een ontdekkingstocht van voor- tot achterbumper.