Volledig scherm
© Subaru

De nieuwe Subaru Forester herkent zijn eigenaar via gezichtsherkenning

De nieuwe Subaru Forester krijgt gezichtsherkenning om moeheid bij de bestuurder te detecteren en om de stoelen, temperatuur en spiegels automatisch goed te zetten.

Deze gezichtsherkenningstechnologie wordt al gebruikt in sommige smartphones, maar dringt nu door tot de betaalbare auto's. Het Japanse Subaru heeft de primeur met technologie die vermoeidheid en afleiding van de bestuurder detecteert via een kleine infraroodcamera in het dashboard.

Afgeleid

De apparatuur kan zien of de bestuurder naar zijn of haar telefoon kijkt of zich heeft omgedraaid om de kinderen op de achterbank te controleren. Als de auto merkt dat een botsing dreigt - via twee andere naar voren gerichte camera's die constant de weg voor de auto in de gaten houden - klinkt er een waarschuwingssignaal om de aandacht van de bestuurder te trekken.

Volledig scherm
© Subaru

Zonnebril

De technologie zal beschikbaar zijn op de nieuwste SUV van de Subaru Forester-familie, die dit najaar op de markt verschijnt. Het Subaru-systeem is zo slim dat het zelfs kan onderscheiden wie er achter het stuur zit en past aan de hand daarvan automatisch de stoel, zijspiegels en airconditioning aan volgens de vooraf ingestelde voorkeuren van maximaal vijf bestuurders. Volgens Subaru kan de camera zelfs door de meeste zonnebrillen en brillen heen kijken.

Volledig scherm
© Subaru

Betaalbare auto

Het is de eerste keer dat gezichtsherkenningstechnologie beschikbaar is in een betaalbare auto. Lexus heeft weliswaar sinds 2012 gezichtsherkenning in zijn hybride GS, maar dat systeem is alleen bedoeld om vermoeidheid te detecteren. Andere merken als Volkswagen en Mercedes gebruiken gevoelige stuursensoren om te detecteren of de bestuurder slaperig wordt. De Subaru-technologie is alleen standaard in de duurste uitvoeringen. In de toekomst zal de camera voor gezichtsherkenning kunnen detecteren of een bestuurder het bewustzijn heeft verloren en in staat zijn om de auto volledig tot stilstand te brengen.

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.