De ‘taxi’ van het slagveld is straks niet meer te raken met een raket
De meer dan 120 pantserinfanterievoertuigen van de landmacht zijn vanaf 2026 niet meer uit te schakelen met anti-tankraketten. De bewapende ‘taxi’s’ van het slagveld krijgen een speciaal raketschild dat de inkomende projectielen voortijdig laat ontploffen.
Delen per e-mail
De CV90’s kwamen in 2008 naar Nederland maar zijn inmiddels toe aan een flinke opknapbeurt. Defensie trekt er 660 miljoen euro voor uit. Een flink bedrag, maar daarvoor krijgen de militairen wel de nieuwste snufjes.
Meest in het oog springt het raketschild dat doet denken aan het afweersysteem waar ook marineschepen nu al gebruik van maken. Inkomende raketten worden ruim op tijd opgemerkt, waarna het systeem zelf een explosief lanceert om het inkomende gevaar onschadelijk te maken.
Het is volgens commandant Maikel Vrenken van het 44 Pantserinfanteriebataljon onmisbaar in een tijd waarin raketten een steeds grotere dreiging vormen. Zo hebben de Russen veel versies van hun Armata-tanks al uitgerust met deze raketsystemen om de CV90 uit te kunnen schakelen. Maar ook veel militairen hebben draagbare anti-tankwapens, waar de bemanning van de huidige CV90’s geen goed antwoord op heeft.
Aanvallen
Behalve het raketschild krijgen de gewapende ‘taxi’s’ zelf ook een raketsysteem aan boord om aanvallen mee uit te voeren. Dat lijkt niet heel logisch als straks de vijand eveneens rondrijdt met raketschilden, maar volgens commandant Vrenken duurt het nog jaren voordat elk leger daarmee is uitgerust. ,,Bovendien kunnen we hiermee ook bunkers of zwaar verdedigde stellingen onder vuur nemen en van boven doelwitten aanvallen.”
De CV90 krijgt niet alleen nieuwe wapens, maar wordt ook beter beveiligd tegen hackers. Zo moet het onmogelijk worden om de computer die het voertuig aanstuurt binnen te dringen.
Afgelopen week zette defensie een handtekening onder de order ter waarde van 660 miljoen euro. Ongeveer de helft van dat bedrag wordt terugverdiend door Nederlandse bedrijven die de legervoertuigen onder handen gaan nemen.
Eind 2026 moeten de vernieuwde CV90’s rondrijden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rusland neemt hypersonisch wapen in gebruik
Het Russische leger heeft vrijdag een nieuw, hypermodern intercontinentaal kernwapen in gebruik genomen dat vliegt met 27 keer de snelheid van het geluid. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is de hypersonische Avangard-raket een technologische doorbraak die is te vergelijken met de lancering van de eerste satelliet door de Sovjet-Unie in 1957 en plaatst de raket Rusland op eenzame hoogte in de mondiale wapenwedloop. -
Waarom je in de wasstraat nooit een duur programma moet kiezen
Dure wasprogramma's met bodemreiniging kunnen volgens de Duitse evenknie van de ANWB zorgen voor schade aan je auto. Een goedkoop wasprogramma is volgens de Adac vaak het beste, mits een zogeheten voorwas er deel van uitmaakt. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Radar die Defensie in Herwijnen wil plaatsen maakt in Friesland te veel herrie: ‘Hij moet ’s nachts uit’
Het type militaire radar dat het ministerie van Defensie in Herwijnen wil bouwen, maakt in het Friese dorp Wier zoveel geluid, dat het exemplaar daar voorlopig wordt uitgeschakeld tussen 23.00 en 07.00 uur. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
Utrecht krijgt primeur: ANWB start proef met e-bike als vervangend vervoer
Utrechters kunnen deze week ook een e-bike van de ANWB als vervangend vervoer gebruiken bij pech. In Utrecht, Amsterdam en Wolfheze houdt de pechhulpdienst deze week een proef. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Na Apple wil nu ook Huawei elektrische auto's gaan maken
Het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werkt aan een eigen elektrische auto. De eerste modellen verschijnen mogelijk dit jaar al op de markt, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden. Het bedrijf, dat kampt met Amerikaanse sancties, ontkent de plannen vooralsnog.