Volledig scherm
© Screenshot: WPIX

De toekomst is hier: eerste bekeuring ooit voor zelfrijdende auto

In San Francisco heeft een motoragent een zelfrijdende auto staande gehouden en een bekeuring gegeven. Het is de eerste keer dat dit gebeurde, maar ongetwijfeld niet voor het laatst.

De bekeuring volgde een week na het dodelijke ongeval met de zelfrijdende auto van Uber. Ontvanger van de prent was Cruise Automation, de exploitant van de zelfrijdende auto. De auto zou volgens de motoragent te dicht langs een voetganger zijn gereden. Volgens het bedrijf – dat twee jaar geleden werd gekocht door General Motors om gas te geven bij het ontwikkelen van zelfrijdende voertuigen – deed de auto niets verkeerds. Cruise beweert dat uit data bleek dat de voetganger op 10,8 meter afstand van de auto bleef toen deze autonoom over Harrison Street Street reed.

 Stuurloos

GM is druk aan het testen met autonome voertuigen, want het kondigde onlangs aan vanaf 2019 zijn eerste volledig autonome model in serieproductie te nemen: de Chevrolet Cruise AV - oftewel: Autonomous Vehicle. Dit voertuig krijgt geen stuur en geen gas- of rempedaal. Het verhaal vermeldt niet of de bekeuring werd uitgeschreven aan de auto zelf of aan de persoon die ten tijde van het incident in de auto aanwezig was ter controle. Het incident roept tevens de vraag op wat er zou gebeuren wanneer een zelfrijdende auto zonder controleur staande wordt gehouden. Op die laatste vraag krijgen we ongetwijfeld binnen een jaar of twee antwoord.

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.