Volledig scherm
© Shutterstock

De voordelen van winterbanden

Er hangt een soort mystiek rondom winterbanden. Je zet ze ieder jaar weer onder je auto, maar hebt geen idee wat nu écht de voordelen ervan zijn. Wat is het verschil met zomerbanden? En zijn ze eigenlijk verplicht? Wij leggen je er alles over uit.

Winter- en zomerbanden: wat is het verschil

Het grootste verschil tussen winter- en zomerbanden zit in het bandenrubber. Dankzij het verschil in samenstelling hiervan blijven winterbanden soepel bij vorst. Hierdoor hebben ze meer grip dan zomerbanden. Ook is het bandenprofiel verschillend; sneeuw die op winterbanden plakt laat direct los, in tegenstelling tot sneeuw op zomerbanden.

Met winterbanden de zomer door

Je kunt met winterbanden ook in de zomer rijden, maar dan slijten ze wel hard. En dat is kostentechnisch gezien onhandig. Heb je geen zin in het wisselen van je banden? Dan zijn all-seasonbanden een uitkomst. Ze zijn een compromis tussen winter- en zomerbanden, dus die kunnen het hele jaar blijven zitten.

Nieuwe winterbanden

Echte winterbanden moeten voldoen aan strengere eisen ten aanzien van de grip. Om dit aan te geven hebben ze een sneeuwvlokicoon op de flank. Staat er geen sneeuwvlok op, dan moet er in ieder geval M+S (mud & snow) op staan. De profieldiepte van een nieuwe winterband is minimaal 9 millimeter.

Tweedehands winterbanden

Het nadeel van tweedehands winterbanden is dat de profieldiepte niet in ieder land aan de eisen voldoet. Wanneer de diepte minder dan 4 millimeter is wordt de band als zomerband gezien in sommige landen. In Nederland is een officiële profieldiepte van 1,6 millimeter goed, al is dit in de praktijk niet veilig. Wat je ook koopt, laat de banden die ouder zijn dan vijf jaar liggen.

Montagetijd

Wanneer in Nederland de buitentemperatuur voor langere tijd lager ligt dan 7 graden Celcius is het moment gekomen dat je de winterbanden laat monteren. Boven deze temperatuur kun je ze er prima onder zetten, alleen slijten ze dan harder.

Regels in het buitenland

In Europa heeft ieder land zijn eigen winterbandenregels. In Nederland, België, Denemarken en Engeland is het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wel aangeraden zoals hierboven. Zwitserland, Frankrijk, Italië (regionaal) en Tsjechië maken winterbanden verplicht wanneer het wordt aangegeven op verkeersborden. De strengste regels gelden in Oostenrijk, Duitsland en Slowakije, waar winterbanden in de winter verplicht zijn.