Deze 10 automodellen werden vorig jaar het meest gestolen
AutodiefstalBarometerHet aantal autodiefstallen is vorig jaar met bijna vijf procent gedaald, meldt Interpolis in zijn nieuwe AutodiefstalBarometer. De Volkswagen types Golf en Polo worden het vaakst gestolen, SUV’s van Toyota zijn de snelste stijger op de inbraakranglijst.
Delen per e-mail
Terwijl woningdieven door het massale thuiswerken een vijfde minder toeslagen, daalde het aantal autodiefstallen in 2020 beduidend minder hard, ziet Interpolis. De verzekeraar noteerde vorig jaar 4,7 procent minder gestolen auto’s ten opzichte van 2019.
Meest gestolen auto’s zijn de Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo. De Fiat 500 completeert de top drie. Ook SUV’s zijn geliefd: de Toyota Rav4, de Renault Captur, de Toyota CH-R en de Mazda CX-5 staan allemaal in de top tien. Die vier zijn meteen de grootste stijgers op de ranglijst. De BMW 5 serie, Audi A4, VW Transporter en Opel Corsa worden beduidend minder gestolen dan in 2019.
De relatief hoge diefstalkans van bovengenoemde auto’s is verklaarbaar, vertelt Yvette Melis, verantwoordelijk voor de AutodiefstalBarometer. ,,Er rijden heel veel Golfjes en Polo’s rond in Nederland. En SUV’s worden steeds vaker verkocht.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Range Rover
Tegelijk zijn per provincie soms flinke verschillen zichtbaar: in Zeeland is de Audi A5 de populairste auto bij het dievengilde, in Drenthe en Groningen de BMW 3-serie. Hybride auto’s worden vaak ontvreemd, net als voertuigen met een keyless entry sleutel. Die maken dubbel zoveel kans om van de parkeerplaats verdwijnen. Strengere regels aan keyless entry systemen moet dit overigens vanaf dit jaar voorkomen.
Opmerkelijk is verder dat de meest gestolen auto in Amsterdam verhoudingsgewijs de Range Rovers (Landrover) is. Eén op de vijf door Interpolis verzekerde Range Rover in de hoofdstad werd gestolen. ,,Een goede verklaring hebben wij daar niet voor”, zegt Melis.
Wel blijken aan de oostgrens Duitse automerken diefstalgevoeliger. ,,Die verdwijnen namelijk vaak naar Oost-Europa. Aan de zuidgrens met België doen ook Franse en Italiaanse automobielen het goed.” In de Randstad is vaak weer een ander type dief actief. ,,Gestolen auto’s worden daar in een loods gestopt en vervolgens gestript. De onderdelen worden verkocht.”
Invloed corona
In hoeverre de coronalockdowns autodieven beïnvloedt valt volgens Interpolis lastig te zeggen. ,,Auto’s worden meestal voor de deur gestolen en mensen zijn nu meer thuis. Ook is de vraag naar tweedehandsauto’s enorm gestegen”, zegt Melis van Interpolis. ,,Zo bezien zou je een toename verwachten.” Tegelijk betekent meer thuis zijn meer sociale controle. Door alle reisbeperkingen zijn er bovendien minder internationale bendes actief. Die zijn verantwoordelijk voor veel diefstallen, waarbij auto's snel naar het buitenland verdwijnen en zelden nog worden teruggevonden.
Het goede nieuw is dat het aantal gestolen al een kwart eeuw daalt. Werden er halverwege de jaren '90 nog 30.000 auto's per jaar ontvreemd, sinds de EU elektronische startonderbreking verplicht stelde, kelderden de autodiefstallen.
Die daling heeft ook afgelopen decennium doorgezet. Sinds 2010 halveerde het aantal gestolen wagens tot circa 7100 exemplaren per jaar. Later deze maand het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) de definitieve cijfers voor Nederland bekend. ,,Wij verwachten dat die aantallen redelijk met de onze overeenkomen, nu onze portefeuille verzekerde auto’s redelijk gemiddeld is.
Interpolis adviseert autobezitters hun heilige koe altijd op een verlichte parkeerplaats te zetten en waardevolle spullen niet achter te laten. ,,Laat het kenteken in de ruit graveren dat maakt een auto veel minder aantrekkelijk. Parkeer je auto met de wielen naar de stoep dan hebben dieven meer tijd nodig om weg te komen.” De keyless entry sleutel kan in een ijzeren hoes gestopt worden en minimaal op zes meter van de deur. Dieven kunnen dan het signaal niet opvangen.
Meest gestolen auto per provincie
Drenthe: 1. BMW 3-serie, 2. Fiat 500, 3. Peugeot 206
Flevoland: 1. Volkswagen Golf, 2. Ford Fiesta, 3. Audi A4
Friesland: 1. Volkswagen Transporter, 2. Audi A4, 3. BMW 3-serie
Gelderland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500
Groningen: 1. BMW 3-serie, 2. Renault Twingo, 3. Toyota Auris
Limburg: 1. Volkswagen Golf, 2. BMW 3-serie, 3. Ford Fiesta
Noord-Brabant: 1. Volkswagen Golf, 2. Volkswagen Polo, 3. Renault Clio
Noord-Holland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Land Rover Range Rover
Overijssel: 1. Volkswagen Golf, 2. Volkswagen Polo, 3. BMW 3-serie
Utrecht: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500
Zeeland: 1. Audi A5, 2. Volkswagen Golf, 3. Audi A1
Zuid-Holland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Toyota Aygo
Autodiefstalbarometer: check diefstalkans
Op de website van Interpolis’ AutodiefstalBarometer kunnen autobezitters ook checken hoeveel risico hun heilige koe loopt om gestolen te worden. Wie kenteken en postcode invult krijgt dan afhankelijk van de auto een ‘laag', ‘gemiddeld’ of ‘hoog’ risico terug. Interpolis’ voorspelling is gebaseerd op een algoritme dat gebruikmaakt van openbare databronnen en historische diefstaldata. In de voorspelling wegen factoren mee zoals het merk, model, type, postcode/regio en bouwjaar.
Het is al de tweede tool voor autobezitters. Eerder deze maand ging ook al de website autodiefstalcheck.nl live, een initiatief van onder meer het CCV, Kiwa SCM en verzekeraars. Ook hierop kan iedere autobezitter op basis van zijn kenteken zien in welke risicoklasse zijn heilige koe valt.
Bekijk hier al onze video's over auto's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAangescherpt keurmerk
‘Sleutelloze’ auto te makkelijke prooi: verzekeraars verhogen eisen voor populaire modellen
Talloze nieuw gekochte automodellen kunnen komend jaar alleen nog worden verzekerd als de slimme autosleutel aan strenge eisen voldoet. Momenteel zijn de meeste van de 900.000 auto’s met een keyless entry-systeem kinderlijk eenvoudig te stelen. -
PREMIUM
Dit is waarom mannen en vrouwen anders reageren op dezelfde medicijnen
Mannen en vrouwen reageren vaak anders op medicijnen. Toch krijgen ze vaak dezelfde dosis voorgeschreven. Tijd voor verandering, aldus onderzoekers. -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Elektrische auto voor 17.000 euro: dit nieuwe Spaanse EV-merk maakt het mogelijk
Het nieuwe Spaanse automerk Lupa wil betaalbare elektrische auto's produceren. Het bedrijf heeft voorlopig een uit drie modellen bestaand modellengamma voor ogen, waarvan de E26 het meest concrete type is. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten.
-
PREMIUMVideo
Autodieven teisteren Kampen, ook bus van zzp’er Patrick weg: ‘Extra zuur’
Autodieven teisteren Kampen de afgelopen dagen. Er zijn meerdere auto’s en busjes gestolen in Kampen en in voertuigen inbraken gepleegd. Vorige week was ook de bus van Patrick de Velde Harsenhorst (42) foetsie. ,,Ik ben dakdekker en als zzp’er actief, dus het is extra zuur dat dit mij moet overkomen.” -
Tractor breekt in tweeën bij aanrijding
Een botsing tussen een tractor en een auto heeft voor een flinke ravage gezorgd in het vlakbij Doetinchem gelegen dorp Azewijn. De voertuigen liepen forse schade op, maar de inzittenden raakten niet gewond. -
PREMIUM
Willem is verkeersregelaar en in het bezit van een Ferrari: ‘Hoe leuk kun je het hebben op je 72ste?’
Een topambtenaar werd verkeersregelaar. Het maatpak ging in de kast, maar Willem rijdt nog steeds in zijn Ferrari. ,,Hoe leuk kun je het hebben op je 72ste?”