Ingenieurs van NASA werken aan de nieuwe rover 'Perseverance' in het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië
Volledig scherm
Ingenieurs van NASA werken aan de nieuwe rover 'Perseverance' in het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië © AP

Deze auto gaat op Mars rijden

De eerstvolgende robotjeep die de NASA naar Mars zal sturen krijgt de naam Perseverance (Volharding). Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA  bekendgemaakt. De Perseverance moet op zoek gaan naar sporen van vroeger microbiologisch leven, en zal ook het klimaat en de geologie van de rode planeet onderzoeken. 

Het is de bedoeling dat het voertuig in juli vertrekken, om in februari neer te strijken op Mars. De nieuwe verkenner is de opvolger van de Curiosity uit 2012, die nog altijd rondtoert op Mars. Het nieuwe voertuig heeft zeven nieuwe instrumenten aan boord, laten de ingenieurs van het Jet Propulsion Laboratory van NASA weten. De nieuwe instrumenten zullen het terrein van Mars bestuderen en in bodemstalen op zoek gaan naar tekenen van leven.

,,Wat we zullen leren uit de monsters die tijdens deze nieuwe missie genomen worden, heeft de mogelijkheid om antwoord te geven op de vraag of we alleen zijn in het universum”, stelde Ken Farley, die als wetenschapper betrokken is bij het project, eerder.

Voor de nieuwe verkenner ontwikkelde NASA ook een nieuwe landingstechnologie waarmee het voertuig plekken op Mars zal kunnen bezoeken die te riskant waren voor Curiosity.

Bedoeling is in juli te vertrekken, om in februari neer te strijken op Mars.
Volledig scherm
Bedoeling is in juli te vertrekken, om in februari neer te strijken op Mars. © AFP

De naam van het voertuig is bedacht door een scholier uit de Amerikaanse staat Virigina die een landelijke wedstrijd heeft gewonnen om de Mars-verkenner te dopen. Tot nu toe ging die met de droge naam ‘Mars 2020' door het leven. Er waren 28.000 deelnames aan de wedstrijd om de robotauto een naam te geven. De winnende scholier krijgt een uitnodiging om op Cape Canaveral in Florida de lancering bij te wonen. 

Eerder bedachten scholieren voor Amerikaanse Mars-auto's andere namen zoals Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity. Die laatste nam onlangs nog de scherpste panoramafoto van Mars ooit.

Volledig scherm
© AFP

Bekijk hieronder onze meest bekeken video’s:

 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.