Het zeewier-laboratorium van TNO in Petten.
Volledig scherm
Het zeewier-laboratorium van TNO in Petten. © TNO

Deze auto rijdt op Nederlandse zeewier-brandstof

Een Nederlandse auto heeft 80 kilometer afgelegd op biobrandstoffen, gemaakt uit zeewier. De benzine werd gemaakt door TNO en de Wageningen Universiteit.

De brandstof is ontwikkeld in het kader van het in 2016 gestarte Europese MacroFuels-project, zo meldt De Ingenieur. Doel van dit project was om brandstof te produceren uit algen en zeewier.  Hiertoe wordt zeewier in een laboratorium van TNO bewerkt tot grondstof voor biobrandstoffen. Door de Wageningen Universiteit wordt de grondstof vervolgens omgezet in biobrandstof.

Het geheel werd gemengd met gewone benzine, waarna B10-brandstof ontstond. Die bleek geschikt om de motor van een auto mee aan te drijven, zonder dat deze aangepast hoefde te worden. De Ingenieur meldt dat de testauto vergelijkbare prestaties levert en dezelfde emissies uitstoot als een auto die rijdt op normale brandstof.

Zeewierbrandstof ontstaat door het vergisten van suikerrijke zeewieren. Nu de onderzoekers de techniek onder de knie hebben, gaan ze zich richten op het vergroten van de productie. De EU-lidstaten hebben afgesproken dat in 2030 een deel van de brandstoffen voor zwaar transport afkomstig gaat zijn uit geavanceerde biobrandstoffen, zoals zeewier.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto