Volledig scherm
De Minerva uit 1925 stond jarenlang in een schuur in Zeeland. De Nederlandse eigenaar laat de auto van de ooit zo roemrijke Antwerpse autobouwer binnenkort in België veilen © RV

Deze auto uit 1925 is nog als nieuw

Bij het online veilinghuis Vavato in het Belgische Sint-Niklaas wordt eind december een Minerva uit 1925 geveild. Het gaat om een zo goed als nieuwe auto van de ooit zo roemrijke Antwerpse autobouwer, die in de jaren 20 van de vorige eeuw grote internationale faam genoot. Omwille van die glorierijke geschiedenis wil de Nederlandse eigenaar de klassieker nu in België laten veilen. 

De Minerva AD 16 CV cabriolet uit 1925 heeft jarenlang in een schuur in Zeeland gestaan en verkeert nog in bijzonder goeie staat, wat uniek is voor een auto van die leeftijd. Hij wordt tussen 23 december en 6 januari geveild bij Vavato. Bij het online veilinghuis zijn de afgelopen jaren al heel wat bijzondere auto’s gepasseerd, maar bij deze Minerva keken de veilingmeesters toch vreemd op. De wagen uit 1925 blijkt immers in uitzonderlijk goeie staat. Hij is nu nog eigendom van een Nederlander op Noord-Beveland. De auto bleek bij hem al jaren in een schuur te staan.  Na overleg met zijn garagebedrijf besloot de Nederlander de auto te laten veilen in de regio Antwerpen. Minerva was immers een Antwerps motor-, fiets- en automerk in het begin van de vorige eeuw.

Veel succes

Vanaf 1904 begon Minerva auto’s te bouwen, met veel succes. Het merk raakte al gauw bekend met zijn luxueuze en goed afgewerkte auto’s. Minerva was te vinden in de garages van koningshuizen, maar ook bij de adel, filmsterren en directeuren van grote bedrijven. Het Belgische merk had in die tijd een even grote naam als het Britse Rolls-Royce. Op het hoogtepunt in de jaren 20 werkten meer dan 6.500 mensen voor de autofabrikant. De economische recessie vanaf 1929 leidde echter de ondergang in.

Zeldzaam

Vandaag zijn Minerva’s zeer zeldzame klassieke auto’s en dus zijn ze veel geld waard. Er zouden nog slechts een 150-tal vooroorlogse Minerva’s in België zijn. Daar komt er dys binnenkort wellicht één bij, tenzij een buitenlandse autoverzamelaar het hoogste bod doet op deze Minerva. Het startbod is 35.000 euro. ,,Deze Minerva is een uniek object, om verschillende redenen. De auto heeft een hele geschiedenis in ons land, maar het is vooral de combinatie van de leeftijd en de uitzonderlijk goeie staat, die hem zo bijzonder maakt”, klinkt het bij Vavato.

De auto werd voor het eerst geregistreerd op 30 juni 1925. Op de teller staat nu 82.874 kilometer. Het staat nu al vast dat de nieuwe eigenaar straks meer euro’s zal moeten neertellen dan er kilometers op de teller staan. 

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto  

Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV