De ‘Re:Cycle’-fiets van Velosophy.
Volledig scherm
De ‘Re:Cycle’-fiets van Velosophy. © Velosophy

Deze fiets is gemaakt van 300 gerecyclede Nespresso-cupjes

Driehonderd kopjes koffie leveren ongeveer genoeg aluminium op om één hippe stadsfiets te produceren, zo blijkt. De Zweedse start-up Vélosophy produceert sinds kort fietsen uit afgedankte Nespresso-capsules. Het stalen ros is te koop voor 1290 euro.

De capsules worden omgesmolten om het aluminium terug te winnen. Zo’n driehonderd cupjes leveren ongeveer genoeg op voor het frame van de ‘RE:CYCLE’-fiets, aldus bedenker Jimmy Östholm, een vroegere Ikea-medewerker.

De makers verstopten hier en daar ook een knipoog naar de oorsprong van de fiets. Zo is het frame ‘Arpeggio’-paars, naar de favoriete Nespresso-smaak van de ontwerpers. De bel kreeg daarnaast de vorm van een capsule. In het fietsmandje zijn houders geplaatst om bijvoorbeeld twee mokken koffie mee te nemen.

Afvalberg

Het project, in samenwerking met Nespresso zelf, moet bewijzen dat niet elke wegwerpcapsule op de afvalberg hoeft te belanden. Tot nu toe is het alleen mogelijk om de capsules te recyclen door ze af te leveren bij een winkel van Nespresso, maar niet iedereen neemt de moeite om de lege cups te bewaren en in te leveren. Daardoor eindigen elk jaar nog steeds miljarden capsules in de vuilnisbak.

,,Door onze samenwerking met Vélosophy laten we aan koffieliefhebbers zien wat het potentieel is van hun ingeleverde koffiecapsules”, zegt Nespresso-CEO Jean-Marc Duvoisin in een persbericht. De fiets is te koop voor 1290 euro. Voor elke fiets die via de webshop van Vélosophy wordt verkocht, wordt één fiets geschonken aan een schoolmeisje in Afrika, belooft de start-up.