Volledig scherm

Deze laadpaal levert 100 kilometer elektrisch bereik in drie minuten

BMW en Porsche hebben een snellader ontwikkeld waarmee elektrische auto's in theorie net zo snel kunnen worden opgeladen als de tijd die het duurt om een brandstofauto af te tanken. 

BMW en Porsche hebben een nieuw hightech laadstation gebouwd in het Duitse Jettingen-Scheppach met een vermogen van maximaal 450 kW. De grote output van het laadstation maakt het mogelijk om snel elektrische voertuigen op te laden. Porsche toonde dat een van zijn prototypen een oplaadcapaciteit van meer dan 400 kW kon bereiken. Op deze manier krijgt het model genoeg lading om 100 kilometer ver te kunnen rijden in minder dan drie minuten ‘tanken’.

Volgens Porsche is de ​​laadcapaciteit die drie tot negen keer hoger dan de huidige snellaadstations. Dit betekent dat chauffeurs de oplader snel kunnen gebruiken en na slechts enkele minuten hun reis kunnen voortzetten. BMW demonstreerde een van zijn i3 onderzoeksvoertuigen met een 57 kWh batterijpakket. Dankzij de nieuwe snellader kon de batterij van de auto in een kwartier voor 80 procent worden opgeladen - komende vanaf 10 procent.

Het laadstation is gratis te gebruiken en het werkt met voertuigen die zijn uitgerust met 400- en 800-volt-batterijsystemen die voldoen aan de norm voor het type 2 gecombineerd laadsysteem. De lader kan automatisch de maximaal toegestane laadcapaciteit van een voertuig herkennen en de lading dienovereenkomstig aanpassen. Het testlaadstation staat langs de Duitse A8 in Beieren. Of auto's deze ‘dwangvoeding’ fijn vinden moet nog blijken en ook zullen de omstandigheden voor het laden niet altijd optimaal zijn, maar vooralsnog lijkt de richting van de beweging positief.