Deze man maakt elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar. De prijs? Slechts 8500 euro
Elektrische auto's zijn nog steeds veel duurder dan benzine- en dieselauto's. En daarom blijven ze maar onbereikbaar voor het grote publiek. De Fransman Aymeric Libeau denkt de oplossing te hebben gevonden.
Libeau zegt technologie ontwikkeld te hebben waarmee elke auto voor slechts 8500 euro elektrisch kan worden gemaakt. En dan hoeft zo'n auto niet nieuw te zijn: een tien jaar oud model is geen enkel probleem. Het zou dé oplossing kunnen zijn voor iedereen die nu nog rijdt in een oude dieselauto, waarvoor in steeds meer stadscentra een verbod geldt vanwege de vervuilende uitlaatgassen.
Met zijn start-up Transition-One bouwt Libeau een elektromotor, een batterijenpakket en met internet verbonden infotainment in oudere modellen van Fiat, Volkswagen, Renault, Peugeot en Citroën. In Frankrijk krijgt zo'n omgebouwde auto ook nog subsidie, waardoor de aanpassing slechts 5000 euro kost.
,,Ik verkoop aan mensen die zich een gloednieuwe elektrische auto van 20.000 euro niet kunnen permitteren’’, vertelt Libeau aan persbureau Bloomberg. Hij heeft inmiddels één auto beschikbaar om te bewijzen dat zijn kunstje werkt: een Renault Twingo uit 2009 rijdt niet langer op brandstof, maar op stroom.
De kleine Renault komt 180 kilometer ver met zijn opgeladen batterijen. ,,Wij veranderen de best verkopende auto's in Europa in elektrische auto's’’, aldus Libeau. Hij verwacht dat de Franse én Europese autoriteiten eind dit jaar zijn ombouwpraktijken officieel zullen goedkeuren. Vanaf september neemt hij bestellingen aan.
Binnen een dag
In de Twingo zijn drie batterijenpakketten ingebouwd: voorin en op de plek van de benzinetank. De batterijen wegen 120 kilo. De ombouw is binnen een dag klaar, belooft Libeau, die ervan overtuigd is dat zijn plannen het elektrisch rijden in een stroomversnelling kunnen brengen. De Fransman zoekt nog naar investeerders, want hij heeft 6 miljoen nodig om zijn fabriek te realiseren waar jaarlijks 4000 auto's omgebouwd zouden kunnen worden.
Het ombouwen van bestaande brandstofauto's in elektrische auto's is overigens niet nieuw. Ook in Nederland hebben tal van bedrijfjes dit de afgelopen jaren gedaan. Het bijzondere van Transition-One is echter de ambitie om dit op grote schaal te gaan doen, terwijl geprobeerd wordt de kosten heel laag te houden.
Meer weten over elektrisch rijden? Bekijk dan de video hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
VIDEO
Zoek de verschillen: benzineauto en elektrische auto
Twee personenauto’s: de ene is elektrisch, de andere heeft nog gewoon een benzinemotor. Werner Budding toont de belangrijkste verschillen tussen het oude en het nieuwe rijden, aan de hand van een Hyundai Ioniq Electric en een Hyundai i30. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Elektrische Corsa gaat 35 mille kosten
Opel viert z’n 120-jarig bestaan en ‘trakteert’ de consument dit jaar op een elektrisch offensief. Die consument moet overigens wel gewoon betalen voor de noviteiten: de nieuwe Opel Corsa-e is te bestellen voor €34.999, zo werd vandaag in Katwijk bekend. -
VIDEO
Zo doe je het: alles wat je moet weten over elektrisch rijden
Elektrisch rijden is wel even anders dan het rijden in een benzine- of dieselauto. Daar zullen steeds meer automobilisten achter komen, nu er meer betaalbare e-auto’s op de markt komen en de belangstelling hiervoor snel toeneemt. Wij zetten alles wat je moet weten over elektrisch rijden op een rij.
-
Deze elektrische auto’s zijn dit jaar nog wél beschikbaar
Hoe kom je als zakelijke rijder nog snel – vóór 1 januari 2020 – aan een elektrische auto? Die vraag is actueel vanwege de nieuwe afspraken in het Klimaatakkoord. In tegenstelling tot eerdere afspraken geldt vanaf 1 januari 2020 niet langer 4 procent bijtelling, maar 8 procent. Dat kan een zakelijke rijder 1250 euro per jaar extra kosten, aldus de Vereniging Elektrische Rijders (VER). -
Rekenkamer: subsidie voor stekkerauto is dure grap
De fiscale subsidiëring van elektrische auto's is een dure maatregel om CO2-uitstoot te verminderen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.