Volledig scherm
Lilium wil vluchten via een smartphone-app vluchten aanbieden van het ene naar het andere stadscentrum. © Lilium

Deze vliegende taxi stijgt verticaal op en kan 300 km/u

VideoDe Duitse start-up Lilium heeft een geslaagde testvlucht uitgevoerd met een elektrische vliegtaxi. Die kan 4 passagiers en een bestuurder vervoeren. Het toestel stijgt verticaal op en haalt een snelheid van 300 km/u Tegen 2025 wil het bedrijf hiermee een revolutie ontketenen in de wereld van de mobiliteit. Maar ook bedrijven als Uber, Boeing en Airbus werken al aan vliegende taxi's. 

Lilium, een bedrijf uit München, wil snel en betaalbaar ‘reizen op aanvraag’ aanbieden. De vliegtaxi is vier tot vijf keer stiller dan een helikopter. Daardoor hoopt men toestemming te krijgen om op te stijgen en landen in stedelijke gebieden. Op de grond hoor je de taxi niet, zodra die op 300 meter hoogte vliegt. Het nieuwe vervoermiddel is vooral bedoeld om van het ene naar het andere stadscentrum te vliegen. ,,Tickets mogen niet meer kosten dan een gewone taxirit”, vertelt een woordvoerder. “De bedoeling is dat reizigers via een app op hun smartphone een vlucht boeken.” 

Motoren kantelen

De vleugels van het toestel zijn uitgerust met in totaal 36 elektrische straalmotoren. Bij het verticaal opstijgen kantelen die, zodat de taxi daarna horizontaal kan vliegen. In 2017 voerde het bedrijf al eens een testvlucht uit met een taxi voor 2 passagiers, maar toen ging het mis bij de omschakeling van verticaal naar horizontaal vliegen. Deze keer verliep alles wel zoals verwacht.

Lilium werd opgericht door Daniel Wiegandt (33). Al toen hij 14 jaar oud was vulde die zijn dagen met het bouwen van modelvliegtuigen. Later ging hij lucht- en ruimtevaarttechniek studeren. ,,Op een gegeven moment zag ik op YouTube een video van een verticaal gelanceerd militair vliegtuig”, zegt hij tegen Handelsblatt. ,,Ik dacht: dat wil ik ook hebben. Toen ontstond het idee voor de Lilium Jet.”

Chinese investeerder

Samen met een andere ingenieurs startte hij een bedrijf, dat intussen meer dan 100 miljoen euro ontving van investeerders, zoals het Chinese technologiebedrijf Tencent en Skype-oprichter Niklas Zennström. Er werken 300 mensen. Tegen 2025 hopen ze met hun vliegtaxi operationeel te zijn.

Luchtvaartspecialisten uiten hun twijfels bij die ambitie. Ze denken dat de luchttaxi, waarin slechts 4 passagiers kunnen, het moeilijk zal hebben om op te boksen tegen de schaalvoordelen van een groter vliegtuig. ,,Alle start-ups in stedelijke luchtmobiliteit zitten met hetzelfde probleem”, klinkt het. ,,De prijs voor een vlucht zou wel eens duur kunnen zijn. Net zoals helikopters te duur zijn voor veel mensen.”

Lilium is in elk geval niet het enige bedrijf dat het stedelijke luchtruim wil veroveren. Ook Uber stelde onlangs een ontwerp voor een vliegende taxi voor. En in de Duitse stad Ingolstadt test ook Airbus vliegende taxi’s uit. In de tweede helft van dit jaar doet een ander Duits bedrijf, Volocopter, een test met luchttaxi’s in Singapore. Ook autofabrikanten als Mercedes, Audi en Porsche ontwikkelen ‘vliegende auto’s’ die als shuttle kunnen worden ingezet..

 1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.
 3. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
  VRAAG & ANTWOORD

  Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

  Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk