Dit gaat de Tesla Model 3 kosten in Nederland

VideoTesla begint volgende maand met het uitleveren van de Model 3 in Nederland. De eerste varianten zitten nog ver weg van de beloofde basisprijs van 35.000 dollar. De prijslijst begint bij 58.800 euro.

Dat komt doordat Tesla net als in de Verenigde Staten begint met het uitleveren van de zogeheten Long Range batterijoptie met vierwielaandrijving. Deze kost vanaf 58.800 euro en heeft een bereik van maximaal 544 kilometer. De Performance versie begint bij 69.700 euro. De Model 3 is standaard in Solid Black uitgevoerd. Verder zijn er vijf aanvullende kleurenopties: Midnight Silver, Deep Blue, Multi Coat Red en Pearl White.

De Model 3 Long Range wordt standaard geleverd met Autopilot-hardware. Met de Enhanced Autopilot-optie, die 5.300 euro kost, kan de auto de snelheid aanpassen aan de verkeersomstandigheden, binnen een rijstrook blijven, zelf parkeren in een parkeerplaats en kunnen worden opgeroepen in en uit een krappe ruimte.

De Performance versie van Model 3 is de snelste auto in zijn klasse en kan in 3,5 seconden sprinten van 0-100 km/u. Deze versie wordt geleverd met de Long Range batterij voor 530 kilometer WLTP-bereik. Met de Performance versie wordt de topsnelheid van 233 km/u verhoogd naar 250 km/u.

Alle Model 3-klanten hebben tegen betaling toegang tot Tesla’s wereldwijde Supercharger-netwerk. Er zijn meer dan 430 Supercharger-locaties met meer dan 3600 Superchargers in Europa en dat aantal groeit. In Europa wordt de Model 3 geleverd met een ingebouwde CCS-oplaadpoort voor compatibiliteit met snellaadnetwerken van derden.

Tesla belooft later met een instapversie te komen, maar de beloofde prijs van 35.000 dollar zal nooit worden gehaald. Het is Tesla ook niet gelukt om onder de grens 50.000 euro te blijven. Dat houdt in dat Tesla-rijders 22 procent bijtelling moeten betalen voor het bedrag boven de 50.000 euro.

Volledig scherm
© Tesla