De elektrische Russische auto Zetta.
Volledig scherm
De elektrische Russische auto Zetta. © Zetta

Dit is de goedkoopste elektrische auto ter wereld

Het klinkt ongelofelijk, maar het Russische bedrijf Zetta is erin geslaagd een elektrische auto te maken voor 6400 euro. Daar heb je nog niet eens een Lada voor.

Het bijzondere van de eerste Russische elektrische auto is de prijs. Het Russische dagblad The Moscow Times heeft gemeld dat de Zetta wordt gelanceerd voor 450.000 roebel, het equivalent van 6400 euro.

Zetta.
Volledig scherm
Zetta. © Zetta

Volgens Denis Schurovsky, ceo van Zetta, bestaat de elektrische auto voor 99 procent uit Russische onderdelen, alleen de batterij komt uit China. De auto wordt gebouwd in Tolyatti, de stad waar ook Lada wordt gemaakt. Het project werd gefinancierd door particuliere investeerders.

Zetta.
Volledig scherm
Zetta. © Zetta

Zetta is een afkorting van Zero Emission Terra Transport Asset. De driedeurs auto is ontwikkeld als stadsauto, maar dankzij zijn topsnelheid van 120 km/u kun je er ook gewoon de snelweg mee op. Het bedrijf schat de jaarlijkse verkoop op 15.000 voertuigen. Rusland lijkt nu een stap te zetten in de richting van elektromobiliteit.

Zetta.
Volledig scherm
Zetta. © Zetta

De auto is 46 pk sterk, maar heeft een piekvermogen van 97 pk, afkomstig van een 10 kW sterke motor. Volgens het Russische persbureau TASS wordt de volledig elektrische Zetta begin volgend jaar in productie genomen. Het is niet bekend of en wanneer de elektrische auto naar West-Europa komt en wat ‘ie in dat geval zou gaan kosten.