Dit is de op één na snelste SUV ter wereld
Rij-impressieDe Lamborghini Urus is een rijdende middelvinger, de eerste keuze van nieuw geld - een imposant ogende SUV die blaft en bijt. Het is echter bovenal een heerlijke ‘guilty pleasure’.
Lamborghini krijgt als sportwagenmerk weleens het verwijt dat het puur heeft gekozen voor een SUV om snel te cashen. Feit is echter dat het Italiaanse merk op dit gebied meer ‘heritage’ heeft dan alle andere automerken samen. In de jaren tachtig had Lamborghini namelijk ook al zo’n ‘foute’ SUV in het gamma.
De 450 pk sterke LM002 had een V12 onder de kap met 450 pk, die we destijds kenden uit de Lamborghini Countach. Plankgas haalde de LM002 een top van 210 kilometer per uur en sprinten van 0 naar 100 kilometer deed hij in 7,8 seconden. Hoewel de Urus dat anno 2019 een stuk sneller doet, waren dat voor een SUV destijds ongekende prestaties.
De Lamborghini Urus kan dus worden gezien als de spirituele opvolger van de LM002. Ook dit is een echte Super-SUV; een auto die dankzij zijn afmetingen, krachtexplosies en uitstraling van een tank vooral uitstraalt dat de eigenaar het voor zichzelf goed heeft geregeld en zich niet schaamt om dat uit te stralen naar zijn medeweggebruikers.
Het is niet de eerste auto die een tamelijk anti-sociale uitstraling heeft. De BMW X6 is ook zo’n ‘anabolenbak’ en recentelijk zijn er nog meer dikke SUV’s bijgekomen in de vorm van de Bentley Bentayga en Rolls-Royce Cullinan.
Desondanks oogst de Urus in Nederland alleen maar opgestoken duimen en geen andere vingers. Dat komt wellicht doordat de auto hier door de jeugd vooral wordt geassocieerd met Enzo Knol - de YouTuber met zijn vriendelijke uitstraling, die allesbehalve patserig overkomt in zijn video’s. Vreemd genoeg valt de auto ook in de smaak bij een groot aantal stijlvolle dames. Wellicht komt het door de kleur ‘Blu Elseos’ van onze testauto, die veel minder ‘in your face’ is dan bijvoorbeeld de gele kleur die in de regel door meer extraverte personen wordt gekozen.
De Lamborghini Urus is technisch gezien verwant aan de Audi Q7 en toch is het een compleet andere auto. In het interieur zie je de overeenkomsten aan een aantal zaken terug, maar toch straalt de auto ook hier vooral Lamborghini uit. Overal zie je logo’s van de vechtstier, tot de hoofdsteunen van de achterstoelen aan toe. En dan is er nog de kenmerkende zeskantige vormgeving van een aantal interieurdetails.
Mocht je nog twijfelen aan het feit dat je in een explosieve SUV zit, klap dan het rode kapje omhoog waar de startknop onder zit, plaats je voet op de rem en druk op start. Met een geweldige roffel komt de motor tot leven. Alle kleppen in het uitlaatsysteem staan open - zogenaamd als koude start-procedure, maar in werkelijkheid alleen maar bedoeld als stukje auditieve borstklopperij om aan te geven dat het hier niet alleen maar gaat om een ruwe bolster.
Dat de Urus geen blanke pit heeft, wijzen alleen de cijfers op papier al uit. Met zijn 650 pk sterke vermogen is het de krachtigste SUV op de markt. Aan dat vermogen kan zelfs de 288.707 euro kostende Bentley Bentayga niet tippen. In 3,6 tellen accelereert de bijna 2200 kilo zware, dubbel geblazen Lamborghini naar 100 kilometer per uur, terwijl de topsnelheid niet minder dan 305 bedraagt. Na een halve minuut sluiten de kleppen in het uitlaatsysteem zich weer. In deze normale stand zou je kunnen denken dat de Urus een SUV is als alle andere. De besturing is wat direct en de vering wellicht wat aan de ferme kant, maar comfortabel rijden is zeer wel mogelijk.
Maar zodra de stand Sport of Corsa wordt ingeschakeld, verhardt het onderstel zich, gaan alle kleppen open en zakt de carrosserie van de Urus dichter naar het wegdek. De motor brult, de uitlaten lijken op geweerkolven gezien de knallen die eruit komen bij het loslaten van het gaspedaal en de motor sleurt de kolos keer op keer onvermoeibaar richting de einder. Het is opwindend en verslavend.
Ondanks zijn gewicht van 2179 kilo voelt de Urus indrukwekkend lichtvoetig aan. Dat komt door zijn vierwielaandrijving, actieve stabilisatorstangen, torque vectoring en achterwielbesturing. Over ‘terreinrijden’ heeft Lamborghini ook nagedacht. Er zijn hiervoor drie speciale rijmodi: Neve (sneeuw), Terra (gravel) en Sabbia (zand). Ook kan de grondspeling met 40 millimeter worden vergroot. Daarnaast kunnen de motorkarakteristiek, de stuurbekrachtiging en het schakelgedrag van de automaat aan de persoonlijke wens worden aangepast.
Het dikke stuurwiel voelt eveneens lekker solide aan. Ook fijn: de uitstekende remmen met een enorme stopkracht. Ze zijn goed te doseren en we hebben ze ondanks een paar snelle sessies op buitenwegen nooit kunnen betrappen op enige vorm van fading. De Urus is met vijf zitplaatsen en 616 tot 1596 liter bagageruimte bovendien een volwaardige gezinswagen. Onze testauto was voorzien van twee individuele zetels achterin, maar ook een achterbank behoort tot de mogelijkheden. Wie echt het terrein in wil met de Usus, kan kiezen voor terreinbanden en bodembeschermplaten.
Helaas voor Lamborghini kwam kort na de Urus de Bentley Bentayga Speed uit. Dat model heeft een topsnelheid van 306 kilometer per uur en we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat die ene kilometer puur uit marketingoogpunt werd gecreëerd. Zeker is wel dat de Bentayga een stuk minder dynamisch en opwindend is qua rijeigenschappen en uiterlijk.
De prijslijst van de Lamborghini Urus begint bij 278.844 euro. Wie denkt te kunnen besparen door een Lamborghini Urus occasion te kopen, komt bedrogen uit: ook tweedehands kom je niet of nauwelijks onder deze prijs uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUMMet video
Ad (82) liet geheime schatkamer achter, en dat is een attractie: ‘Ik ben hier voor mijn overleden papa’
Het was net een Eftelinguitje dit weekend. De unieke barnfind van kluizenaar Ad (82) trok mensen uit heel Europa. Ondanks de hoge toegangsprijzen, stond iedereen in de rij voor een heuse ‘cargasm’ in het oldtimerparadijs. En wij waren erbij! ,,Of die auto’s nog rijden? Geen idee. Sowieso garantie tot aan de voordeur.”Dordrecht -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMMijn Allessie
Al werkt het voor geen meter, vader Jan en zoon Bart zijn voor altijd gek van Alfa Romeo
De relatie die vader Jan (70) en zoon Bart Netten (38) hebben met Alfa Romeo is een ingewikkelde. Senior rijdt een GTV uit ’96 en junior een 75 uit ’91. Uiterlijk geweldig, maar praktisch? Op die eigenschap hebben de heren hun auto’s nog niet kunnen betrappen. Toch zetten ze voor Italiaanse passie de frustratie graag aan de kant.Rijswijk -
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen is in aantocht. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal wordt gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag het ding eigenlijk in de straat staan?
-
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Welke gegevens slaat de binnenkort verplichte black box in je auto op?
In vliegtuigen wordt al tientallen jaren een zwarte doos geïnstalleerd en vanaf juli 2024 is zo'n controlekastje ook verplicht in alle nieuwe auto’s. Maar wat is nu precies zo'n Event Data Recorder en wie mag deze gegevens allemaal inzien? -
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.Amersfoort