Volledig scherm
© Byton

Dit nieuwe automerk plaatst een tablet in het stuur

Byton, het Chinese automerk dat ook naar Europa komt, wil af van de knoppen op het stuur. De oplossing? Een tablet met daarop alle bedieningselementen.

Byton (Bytes on Wheels) is een merk dat uitsluitend elektrische auto's bouwt. Met een in het stuurwiel ingebouwde tablet kan in de nieuwe M-Byte gemakkelijk toegang worden verkregen tot alle knoppen op het dashboard, zoals radio en klimaatregeling. Het bevat ook een pictogram voor apps.

Volledig scherm
© Byton

De tablet roept wel enkele vragen op. Want waar wordt de bestuurdersairbag geplaatst? Zijn er speciale veiligheidsmaatregelen getroffen om je gezicht te beschermen tegen al dat glas dat in het dashboard is gemonteerd? En wat voor voordelen heeft deze extra display als er ook al een beeldvullend display op het dashboard van de Byton te vinden is?

Volledig scherm
© Byton

Die details zullen we waarschijnlijk op 6 januari horen, wanneer de techniek erachter wordt onthuld tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De eerste Byton moet eind dit jaar in China worden geïntroduceerd, waarna een jaar later de Amerikaanse markt zal volgen. Eind 2020 is Europa aan de beurt. De auto zal dan met één en met twee elektromotoren leverbaar zijn en een vanafprijs kennen van zo’n 37.500 euro.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”