Dit tweedehandsje bracht bijna 17,5 miljoen euro op
Hij werd gebouwd in een tijd dat de prijs er niet toe deed, de motorruimte is verguld én er zijn slechts 64 exemplaren geproduceerd: de McLaren F1 is een van de meest begerenswaardige sportwagens van de jaren 90. Vorig weekend werd er een geveild voor bijna 20,5 miljoen dollar, omgerekend een kleine 17,5 miljoen euro.
De veiling vond plaats in het Amerikaanse Monterey en werd georganiseerd door het bekende veilinghuis Gooding & Company. Met dit recordbedrag is de McLaren F1 de duurste auto uit de jaren 90. Het bedrag dat de sportwagen opbracht, is bijna 27 keer hoger dan de nieuwwaarde in 1992.
Deze versie uit 1995 van de iconische Britse supercar, die in totaal slechts 390 kilometer heeft afgelegd, is gespoten in de kleur Creighton Brown en werd voorzien van een lichtbruin interieur. De McLaren F1 overtrof ruimschoots de schattingen voor de verkoop. Er werd een bedrag voorspeld dat dichter bij de 12,8 miljoen euro lag.
391,01 kilometer per uur
Chassis 029 werd in 1995 nieuw geleverd aan een particuliere Japanse verzamelaar die hem zeventien jaar lang heeft opgeslagen. In 2012 werd de auto verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar. Dit exemplaar is iets duurder dan een zusterauto - een F1 uit 1994 in LM-specificatie - die in 2019 door RM Sotheby’s in Monterey werd verkocht voor een kleine 17 miljoen euro. De astronomische verkoopprijs van deze F1 werd ongetwijfeld veroorzaakt door de lage kilometerstand.
De door BMW ontwikkelde V12-motor in de F1 ontwikkelde een destijds verbluffende 627 pk. De auto had een geclaimde topsnelheid van 372 kilometer per uur, maar met het verwijderen van de toerenbegrenzer zou die kunnen oplopen tot 391,01 kilometer per uur. In 1993 vernietigde de F1 het vorige topsnelheidsrecord voor auto’s en de wagen hield het record maar liefst twaalf jaar vast, tot hij uiteindelijk werd onttroond door de Bugatti Veyron in 2005. De motorruimte werd bekleed met goud en ook op andere fronten werden de beste materialen gebruikt zonder op de kosten te letten. Typerend voor de McLaren F1 is verder dat je als bestuurder precies in het midden van de auto zit.
Mister Bean
De Britse acteur Rowan Atkinson (Mr. Bean) is ooit tweemaal gecrasht met zijn McLaren. De eerste keer knalde hij in de achterkant van een Rover Metro op de A6 in Lancashire en in 2011 verloor hij de macht over het stuur in een gladde bocht van de A605 bij Peterborough, waarna hij tegen een boom botste. Hij hield aan het ongeluk een gebroken schouder over, maar de auto was er veel slechter aan toe. De 6,1 liter motor werd naar verluidt 18 meter weggeslingerd.
Hoewel de auto bijna twee keer bijna compleet werd afgeschreven, verkocht Atkinson zijn F1 in juni 2015 voor 8 miljoen pond (9,3 miljoen euro), terwijl hij er maar zo'n 745.000 euro voor had betaald in 1996. Andere beroemde F1-eigenaren zijn onder meer Jay Leno, George Harrison, Ralph Lauren, Nick Mason, Elon Musk en de Sultan van Brunei.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMA15
Voordat vrachtwagen van viaduct afreed, ramde hij eerst de auto van Zenith: ‘Leek wel een film’
,,Ik zag ’m zo op me afkomen en dacht: het zal toch niet?” Zenith Schmitz stond maandag met autopech op de vluchtstrook van de A15, toen hij een slingerende vrachtwagen zag opdoemen. Voor hij het wist, beukte de vrachtwagen tegen zijn Audi aan, waarna de truck van het viaduct afvloog en bovenop een personenbusje belandde. -
Zo kocht Elon Musk op 28-jarige leeftijd een supersportwagen, om er vervolgens mee te crashen
Elon Musk is anno 2018 een voorvechter van duurzame energie die investeert in zonne-energie. Negentien jaar geleden was hij echter een jonge multimiljonair die trots liet filmen hoe zijn benzineslurpende twaalfcilinder sportwagen werd afgeleverd. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Leerlingenvervoer inruilen voor e-bikes? Hier lijkt het een succes (en ook buiten school heeft het voordelen)
Urenlang in een taxibusje van en naar school. Áls hij al komt, want door personeelstekorten in het leerlingenvervoer zijn de problemen daar enorm. Dat moet afgelopen zijn, vinden ze in de regio Amersfoort. Bij wijze van proef krijgen scholieren op het speciaal onderwijs daar een e-bike. ‘Als je met de fiets lekker fris aankomt, ben je klaar voor een nieuwe dag’ -
Sterkste supersportwagen ter wereld eet Bugatti's voor ontbijt
Met zijn 1.900 pk sterke elektromotor wordt de Pininfarina PF0 tweemaal zo sterk als een LaFerrari. Het koppel is zelfs driemaal zo groot als dat van een McLaren Senna.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
Ruitensproeiervloeistof bevat te veel van de giftige stof methanol
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt maandag voor de ruitensproeiervloeistof van het merk Mullrose. Het goedje blijkt een te hoog gehalte van het giftige methanol te bevatten. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?