Volledig scherm
Lexus maakt de meest betrouwbare auto's van dit moment, zo blijkt uit een enquête onder 37.000 Europese automobilisten © Lexus

Dit zijn de meest betrouwbare automerken – en deze het minst

Lexus, Honda, Porsche, Toyota en Mitsubishi zijn de vijf betrouwbaarste automerken van het moment. Dat blijkt volgens de Belgische website Autogids.be uit een groot Europees onderzoek onder 37.000 Europese automobilisten.

Het onafhankelijke Belgische Consumentenplatform Test Aankoop bestudeert al 40 jaar de betrouwbaarheid en storingsgevoeligheid van auto’s. In een grootscheepse enquête waarin 37.000 Europese automobilisten een groot aantal vragen over hun eigen auto moesten beantwoorden, bleek dat Lexus werd beoordeeld als betrouwbaarste automerk. De tweede plaats wordt bezet door drie merken, die elk een score van 93 procent hebben behaald: Honda, Porsche en Toyota. Mitsubishi is derde met 92 procent.

Fiat/Chrysler

Uit de studie blijkt verder dat auto’s vandaag de dag vaker kampen met storingen dan vroeger en dat de problemen veel vaker elektronisch van aard zijn dan mechanisch. De top 3 van de problemen zijn: de boordelektronica (19 procent), de remmen (8 procent) en het motormanagementsysteem (8 procent). De minst betrouwbare auto’s zijn volgens het onderzoek allemaal afkomstig van de Fiat/Chrysler Groep. Het gaat om Fiat (84 procent), Alfa Romeo (83 procent), Chrysler (82 procent) en Dodge (80 procent).