Volledig scherm
© Rolls-Royce

Dit zijn de smerigste automerken van Europa

Rolls-Royce, Lamborghini, Aston Martin, Ferrari en Bentley zijn de meest vervuilende automerken van Europa. Hun auto’s stoten gemiddeld tussen de 266 en 329 gram CO2 per kilometer uit, oftewel drie keer meer dan een gemiddelde Toyota.

Grote winnaar van het onderzoek van researchbureau JATO is uiteraard Tesla met nul procent (lokale) uitstoot. Daarbij worden uiteraard de kolenfabrieken die honderd kilometer verderop wel staan te stoken niet meegeteld. Goede tweede is mini-merk Smart met zijn lichte autootjes en petieterige motoren. Het eerste serieus grote automerk is Toyota op de derde plek, dat dankzij een enorme hoeveelheid hybrides gemiddeld uitstekend scoort.

Volledig scherm
© JATO

Lada

In de top tien ook merken als Citroën en Renault, die vooral viercilinders onder de klep hebben. BMW en Mercedes doen het relatief slecht dankzij hun benzineslurpende motoren in de AMG- en M-varianten. De plekken 30 tot en met 37 zijn vergeven aan merken die niet of nauwelijks hebben geïnvesteerd in kleine motoren en/of hybrides. Of merken die nog rondrijden met verouderde techniek aan boord, zoals Lada.

Volledig scherm
© JATO

Grote sprongen

De luxe- en sportwagenmerken scoren het slechtst. Ze zijn over het algemeen zwaar en hebben mastodonten van motoren aan boord die veel brandstof verstoken. Wel grappig is dat merken als Aston Martin, Bentley, McLaren en Porsche ten opzichte van 2016 de grootste stap voorwaarts hebben gemaakt qua terugdringen van de CO2-uitstoot.