Dit zijn de tien betrouwbaarste SUV’s van dit moment
SUV’s worden steeds populairder. Ruwweg een op de drie autokopers kiest voor zo’n model. Het Britse WhatCar zocht uit wat de meest betrouwbare modellen zijn.
Jaarlijks doet de Britse vergelijkingssite WhatCar een groot betrouwbaarheidsonderzoek. Maar liefst 13.000 automobilisten vertellen daarin of hun voertuig de laatste twaalf maanden problemen kende, wat die waren en hoe lang de wagen in de garage moest staan. Het zorgde voor onderstaande top 10.
Waar betrouwbaarheidslijstjes traditioneel gezien worden aangevoerd door Japanse merken, kleurt de lijst van WhatCar opvallend Europees. Twee Mazda’s uit Japan, één Ford die uiteraard een Amerikaan is, dat is het tegengas van de concurrenten. Voor de rest komen de winnaars allemaal uit Europa.
Op plaats tien vinden we de Volkswagen T-Roc. Problemen met de motorelektronica duiken af en toe op, maar de auto staat meestal maar één dag in de garage en de meeste reparaties vallen onder de garantie. Ook bij de benzineversie van de Skoda Kodiaq, nummer negen in de ranking, speelt de elektronica af en toe op. Minder dan bij de T-Roc, maar de auto staat er wel langer door bij de garage: ongeveer een week. Elke Kodiaq werd wel onder garantie gerepareerd.
Op plaats acht staan de Mazda CX-5 en de Porsche Macan. Ook bij de CX-5 zorgt de benzineversie voor de minste problemen en ook hier is de elektronica het grootste zorgenkind. Alle auto's konden echter blijven rijden. Bracht je de CX-5 toch naar de garage, dan werd hij in minder dan een dag onder garantie gerepareerd. Bij de Macan was de versnellingsbak het grootste probleem. Vier op de vijf auto's werden onder garantie hersteld. Had je dat geluk niet, dan kostte de reparatie wel al gauw 1000 euro.
Hoge score
Bij de Opel Mokka en Ford Kuga, nummers zes en vijf, kon je zonder euvel blijven doorrijden met de auto, ondanks elektronicaproblemen die konden voorkomen bij de Mokka en carrosserieproblemen bij de Kuga. Alle reparaties vonden plaats onder garantie.
Motorelektronica lijken het grootste probleem bij auto's van de Volkswagen Groep. Ook de Skoda Karoq ontsnapt er niet aan. Vier procent van de auto's kreeg ermee te maken, alles werd onder garantie hersteld in één tot vijf dagen.
Op de derde plek eindigt de Mazda CX-3, met problemen met het infotainmentsysteem. Op plek twee staat de BMW X1, die vooral voor zijn koelingssysteem naar de garage moest. Winnaar is de Mini Countryman, met enkel lichte elektronicaproblemen. Maar met een betrouwbaarheidsranking van meer dan 98 procent voor elk van deze drie modellen, zijn ze allemaal winnaars te noemen. Zelfs een ranking van 96 procent voor de nummer tien uit deze lijst, de Volkswagen T-Roc, is allesbehalve slecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je deze tien SUV’s beter niet kunt kopen
Het aantal SUV’s op de weg stijgt ieder jaar, maar ze zijn niet allemaal zo betrouwbaar als hun robuuste uiterlijk suggereert. De Britse consumentenorganisatie WhatCar? onthult welke tien modellen volgens hun eigenaren het minst betrouwbaar zijn. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Dit zijn de meest en minst betrouwbare tweedehands auto's van vijf tot twintig jaar oud
Veel particulieren kopen een tweedehands auto die tussen de vijf en twintig jaar oud is. De Britse vergelijkingssite WhatCar verzamelde de storingsgegevens van bijna 13.000 autobezitters. Gevraagd werd naar de aard van de storing, hoe lang de auto in de garage stond en wat het kostte om de storing op te lossen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
update
Drukste avondspits van het jaar: 1120 kilometer file voor hemelvaartsweekend
Met ruim 1120 kilometer langzaam rijdend verkeer verdeeld over 190 files is het woensdagavond de drukste avondspits van het jaar, meldt de ANWB. Daarmee is het aantal files rondom Hemelvaart vergelijkbaar met voor corona. In 2019 stond er in het hemelvaartweekend 1028 kilometer file. Het vorige record van dit jaar stond op 785 kilometer. Dat was vlak voor de meivakantie. -
Waarom Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag in het verkeer is in Duitsland en België
In Duitsland en België is Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag in het verkeer, zo blijkt uit ongevallenanalyses. De oorzaak zit 'm in het feit dat er veel wordt gedronken en gefeest, waarna regelmatig de auto wordt gepakt om naar huis te rijden. -
‘De zonneauto van 6000 euro komt eraan’
Wie de Nederlandse zonneauto Lightyear One te duur vindt, kan wellicht aankloppen bij Squad Mobility. Dit eveneens Nederlandse bedrijf zegt voor 6250 euro een micro-auto te kunnen leveren die rijdt op zonne-energie.