Volledig scherm
Ooit gedacht dat dit de op een na best verkochte auto ter wereld was in 2017? De Ford F150... © Ford USA

Dit zijn de tien meest verkochte auto's ter wereld

De autobranche kijkt tevreden terug op 2017. Dankzij de aantrekkende economie werden wereldwijd twee procent meer auto’s verkocht dan in 2016. Wat waren wereldwijd de 10 bestverkochte modellen in het afgelopen succesjaar?

Zowel wereldwijd als in Nederland wordt 2017 gezien als een goed jaar voor de autosector. Het aantal verkochte auto’s in Nederland kwam in 2017 uit op 414.538 stuks. Dat is 8,4 procent meer dan een jaar eerder. Website Motor1 heeft exact berekend welke de 10 bestverkochte modellen waren tijdens het afgelopen jaar. Vanuit Europees standpunt bekeken lijkt het klassement soms verrassend. De enige Europese fabrikant die er in slaagde om tot de lijst door te dringen, is Volkswagen.

Volledig scherm
De Corolla is al sinds de jaren zestig letterlijk en figuurlijk een wereldauto © Toyota

Corolla

De Toyota Corolla voert al tijden lang de ranglijst aan. Inmiddels zijn er 44,1 miljoen van verkocht. Al deze auto's achter elkaar zouden een file vormen van 194.000 kilometer, oftewel vijfmaal rond de wereld. Angstaanjagend veel dus, zeker als je bedenkt dat er elke veertig seconden ergens op de wereld een gelukkige eigenaar de sleutels van zijn nieuwe Corolla in ontvangst neemt. En opvallend, want het is toch niet de eerste auto waar je aan denkt. De oorzaak ligt in het feit dat de Corolla een echte wereldauto is, die niet alleen in Azië, maar ook in de Verenigde Staten een trouwe schare fans heeft.

Betrouwbaar

Wat verklaart het succes van de compacte Toyota? Niet zijn adembenemende uiterlijk of fabelachtige prestaties. Maar hij deelt wel belangrijke eigenschappen met de Kever, de T-Ford en andere miljoenensuccessen. Hij was en is niet duur, eenvoudig te bedienen en onderhouden en ook nog eens bijzonder betrouwbaar. Geen liefhebbersauto met een nukkig karakter dus, maar een overzichtelijk vervoermiddel dat zijn baas van A naar B brengt, en ook weer terug.

Dealernetwerk

De Corolla trof de Amerikanen in de vroege jaren zeventig ook nog eens in hun zwakke plek: hij was compact en zuinig, in een tijd dat Amerikaanse slagschepen minimaal zes meter lang waren en voorzien van ongekend dorstige acht- of zescilinders. De Corolla werd na Japan en de VS van lieverlee wereldwijd verkocht. En ook wereldwijd gebouwd. Mondiale productie en een wijdvertakt dealernetwerk bleken voorwaarden voor automobiel succes. In Nederland liet Toyota de naam in 2007 vallen, het plakt sindsdien 'Auris' op wat in feite een Corolla hatchback had kunnen heten.

Great Outdoors

Ook verrassend is de Ford F150 op nummer twee. Dat die auto zo hoog scoort, is uitsluitend te danken aan de Amerikanen, want 95 procent van deze Ford wordt verkocht in Amerika. Het land is en blijft dol op pick-ups. Dat model staat voor Amerikanen namelijk symbool voor vrijheid en een stoer imago. In geen enkel ander land zijn ze zo gek op ‘the great outdoors’, oftewel het buitenleven. Ieder weekend trekken miljoenen Amerikanen de natuur in. Om te kamperen, te motorcrossen, wandelen, fietsen, bergbeklimmen. Het ideale vervoermiddel daarvoor is de pick-up. En zelfs de mensen die in het weekend thuisblijven, kiezen vaak voor een pick-up omdat ze dan in ieder geval uitstralen dat ze ondernemend en sportief zijn.

Volledig scherm
Volkswagen is de enige Europese autofabrikant die wist door te dringen tot de top 10 van meest verkochte auto's ter wereld © Volkswagen

1. Toyota Corolla: 1.224.990 exemplaren

2. Ford F-Series: 1.076.551 exemplaren

3. Volkswagen Golf: 952.826 exemplaren

4. Honda Civic: 819.005 exemplaren

5. Toyota RAV4: 807.401 exemplaren

6. Honda CR-V: 748.048 exemplaren

7. Volkswagen Tiguan: 703.143 exemplaren

8. Ford Focus: 671.923 exemplaren

9. Chevrolet Silverado: 660.530 exemplaren

10. Volkswagen Polo: 656.179 exemplaren