Volledig scherm

Dit zijn de vijf grootste ergernissen in het verkeer

Van bumperklevers tot langzame rijders en van snelheidsduivels tot onnodig linksrijden: Nederlanders ergeren zich groen en geel achter het stuur. De grootste ergernissen vormen smartphones en bumperklevers.

Vrouwen ergeren zich vaker dan mannen aan het smartphonegebruik van automobilisten, zo blijkt uit onderzoek van online verzekeraar Allsecur. Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, licht toe: ,,In de afgelopen jaren is het aantal smartphones in Nederland explosief toegenomen, ook in het verkeer. Dit wordt een steeds grotere bron van irritatie. Zo stond deze ergernis in 2015 nog op een achtste plaats en werd door slechts 13 procent van de Nederlandse automobilisten genoemd als een van de grootste ergernissen in het verkeer. Vorig jaar is de smartphone gestegen naar een tweede positie met 49 procent en nu is hij de nummer één ergernis met 53 procent.”

Het is volgens de onderzoekers opvallend dat mannen aangeven zich aanzienlijk vaker te ergeren aan linksrijders dan vrouwen. Ook zijn langzame rijders net iets vaker een doorn in het oog bij mannen dan bij vrouwen. Aan de andere kant storen vrouwen zich weer net iets meer aan snelheidsduivels op de weg dan mannen.

Top zes ergernissen

Smartphonegebruik (53%)

Bumperklevers (46%)

Linksrijders (26%)

Automobilisten die afval uit het raam gooien (25%)

Snelheidsduivels (23%)

Langzame rijders (19%)

Afleiding op de weg

Het onderzoek van Allsecur richtte zich ook op oorzaken waardoor mensen worden afgeleid in het verkeer. Dit is de top vijf daarvan:

Andere weggebruikers (39%)

Slaperigheid achter het stuur (27%)

Smartphone (21%)

Kinderen in de auto (17%)

Werk aan de weg (17%)

(De respondenten hebben een top drie aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.)

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/

  1. Een emoji op je kentekenplaat: in Australië mag het

    Een emoji op je kenteken­plaat: in Australië mag het

    In Australië zijn vanaf 1 maart emoji's op kentekenplaten van auto's officieel toegestaan. In Queensland zijn de nieuwe nummerborden te bestellen, met keuze uit vijf verschillende smileys. Je kan kiezen tussen een emoji die een knipoog geeft, een zonnebril draagt, eentje die hartjes als ogen heeft, een die breeduit lacht of een die glimlacht. De gepersonaliseerde kentekenplaten kosten 500 Australische dollar, omgerekend ongeveer 315 euro.
  2. Elektrische auto zorgt voor recordomzet in autoverkoop

    Elektri­sche auto zorgt voor recordom­zet in autover­koop

    Vorig jaar steeg de omzet bij de verkoop van nieuwe auto’s tot een record van ruim €15 miljard. Bijna 12 procent van de omzet kwam uit de verkoop van volledig elektrische auto’s, blijkt uit analyse van ING. Ook in 2019 zet de opmars van elektrische aandrijving stevig door. Het marktaandeel volledig elektrisch steeg van 2,3 procent in januari 2018 naar 5,2 procent in januari 2019. Vooral zakelijke rijders kiezen er steeds vaker voor.