Dit zit er in en achter de flitsauto’s van de politie
De meeste bekeuringen door mobiele radarcontroles worden gegenereerd door grijze Volkswagen Transporter-busjes, maar er zijn meer manieren om hardrijders te beboeten. AutoWeek onderzocht wat er achter - en in - de flitsauto’s van de politie zit.
Veel Nederlanders rijden met een navigatie-app die aangeeft waar flitsers staan. Dat systeem is echter niet waterdicht en dus moet je - behalve op je snelheidsmeter - toch op flitsauto’s langs de weg letten. Het meest in het oog springend zijn de grijze Volkswagen Transporter-busjes die je langs de vluchtstrook kunt zien staan. Dat is een populaire auto voor dit doel en zowel de Landelijke Eenheid van de politie als regionale teams werken ermee.
Flitsbusjes zijn rijdende kantoren
Verdeeld door het land zijn er enkele tientallen auto’s van dit type. De Volkswagen Transporters zijn een standaard uitvoering, maar vanwege het werk waarvoor ze zijn aangeschaft beschikken ze wel over een verhoogd dak. Uiteraard hebben deze flitsauto’s langs de weg een radar en camera met apparatuur voor de bediening van radarsets. In de praktijk zijn het verder een soort rijdende kantoren met een bureau, werkplekcomputer en communicatieapparatuur.
Het kan volgens Autoweek dus zomaar gebeuren dat tijdens de controle de uitgeschreven boetes ook direct administratief worden afgewerkt. De snelheidscontroles kunnen ook worden gecombineerd met een zogeheten Monocam voor het signaleren van handheld-bellen of een ANPR-systeem voor nummerplaatherkenning. Eventuele overtredingen worden dan ook gelijk op kenteken bekeurd of doorgegeven aan een collega die je staande kan houden.
Ook andere flitsauto’s langs de weg
De politie heeft echter ook andere auto’s die je met een flitser langs de kant van de weg kunt aantreffen. Dat kunnen andere typen bestelauto’s zijn, maar ook SUV’s en gewone personenauto’s. Die kunnen hun controles zowel uitvoeren als ze langs de weg staan geparkeerd, als met een radar op een statief vanuit de berm. En als die er is, dan wel achter de vangrail voor de veiligheid.
Videocontrole tijdens het rijden
Als je te snel rijdt kun je ook zijn vastgelegd door een van de video-surveillanceauto’s waarover de politie beschikt. Die kunnen ook tijdens het rijden je snelheid meten. De snelheidsmeters van veel auto’s die bij de politie worden gebruikt zijn geijkt. Als je daarmee wordt betrapt met een te hoge snelheid, kun je een bekeuring verwachten. Of je mag die betreffende auto even volgen en je krijgt direct te horen wat je fout deed.
Alleen op privéwegen geen snelheidscontrole
De controles kunnen zowel zichtbaar zijn als juist onzichtbaar, met herkenbare auto’s of juist onherkenbare auto’s. Het kan ook gebeuren dat je door een agent in uniform wordt staande gehouden en aangesproken. Volgens een woordvoerder van de politie wordt die strategie afhankelijk van de situatie bepaald. Dat kan op alle wegen in het hele land. Alleen op privéwegen zal je de handhavers niet tegenkomen.
Behalve de uitvoering varieert ook de duur van de controle. Die kan een uur duren en langer. De controles zijn volgens de woordvoerder in principe slecht voorspelbaar om zo effectief mogelijk te zijn. Want hoe groter de pakkans, hoe rustiger iedereen rijdt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Forse boete voor filmende ramptoerist op snelweg: ‘Buitengewoon onwenselijk’
Onderweg een ongeval met gewonden filmen? Volgens de politie Oost-Nederland is dat buitengewoon onwenselijk gedrag dat te vaak voorkomt. Een passant die een ongeluk op de N50 donderdagmiddag bij Kampen filmde, werd geregistreerd en moet een boete van 350 euro betalen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Veiligheid grootste uitdaging bij renovatie Kiltunnel: ‘Het werk gaat door, maar winkel moet openblijven’
Automobilisten moeten dit weekeinde vanwege een afgesloten Kiltunnel voor de laatste keer omrijden als ze vanuit Dordrecht naar de Hoeksche Waard of vice versa willen rijden. Daarna loopt de grote renovatie van de toltunnel op haar einde. ,,Een mooie klus, alles zat erin.’’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Opmerkelijke actie: automobilist zegt tegen agenten dat hij nog veel harder dan 179 km/uur reed
PRINSENBEEK - Een 26-jarige Poolse automobilist deed zaterdagavond een opmerkelijke uitspraak tegen agenten. Hij werd stilgezet na een snelheidscontrole op de A16 bij Prinsenbeek omdat hij, na correctie, 179 km/uur zou hebben gereden. De man ging daar tegenin en zei dat hij veel harder had gereden.
-
De beste caravantrekker is deze puur elektrische auto
De Hyundai Ioniq 5 is de beste caravantrekker van 2022. Daarmee is dit model de allereerste volledig elektrische auto die de verkiezing ANWB Trekauto van het Jaar wint. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Mobiele snelheidscontrole ter waarde van 30.000 euro gestolen in Duitsland
Onbekenden hebben in de omgeving van de Duitse plaats Neukirchen een mobiele snelheidscontrole ontvreemd. Het apparaat stond op dat moment in de berm opgesteld.