Volledig scherm
© ANP

Doorbraak: Duitse silicium accu met tien keer meer opslagcapaciteit

Onderzoekers van de Universiteit van Kiel werken aan een silicium accu die tien keer meer opslagcapaciteit heeft dan de hedendaagse lithium-ion-technologie. Bovendien kost het opladen slechts een paar minuten.

Dankzij de nieuwe accu’s kunnen elektrische auto's van de toekomst langer rijden en kunnen gehoorapparaten kleiner gemaakt worden. De nieuwe batterijtechnologie gebruikt in plaats van de huidige grafietanoden nu exemplaren van 100 procent silicium, het op een na meest voorkomende element van de aarde. De accu’s zijn in de testopstelling in slechts twaalf minuten volledig volgeladen. Gelijksoortige accu’s op basis van lithium-ion-technologie zouden hier vijf uur over doen.

Brandwerend

Een ander pluspunt is de brandwerende eigenschap van silicium. Het grootste probleem dat onderzoekers moesten oplossen, was de mechanische instabiliteit van silicium, die de levensduur van de siliciumanode beperkte. De universiteit ontdekte dat silicium alleen in een microstructuur van een dunne draad flexibel genoeg is om de grote uitzetting te weerstaan die noodzakelijk is. Ondertussen zijn er al 500 succesvolle ladingen en ontladingen bij het instituut gedaan met de nieuwe accu’s.

  1. Geen gevaar meer voor oververhitte hond in de auto, dankzij nieuw systeem van Tesla
    video

    Geen gevaar meer voor oververhit­te hond in de auto, dankzij nieuw systeem van Tesla

    Tesla heeft een bewakingssysteem geïntroduceerd voor honden die in de auto achterblijven. Het systeem moet voorkomen dat honden in een verhitte auto zitten, terwijl hun baasje bijvoorbeeld naar de winkels is gegaan. Op het grote, centrale beeldscherm in de auto zien voorbijgangers een geruststellende mededeling: ‘Geen zorgen, mijn baasje komt zo terug’, aangevuld met de huidige temperatuur van het interieur.