Vanaf 2035 behoort dit beeld wellicht tot het verleden bij nieuwe auto's die uit de fabriek rollen voor de Europese markt.
Volledig scherm
Vanaf 2035 behoort dit beeld wellicht tot het verleden bij nieuwe auto's die uit de fabriek rollen voor de Europese markt. © Shutterstock

Dreigt het einde voor benzine- en dieselmotoren?

De Europese Commissie wil vanaf 2035 een einde maken aan verbrandingsmotoren op benzine of diesel. Als het aan Brussel ligt, worden autofabrikanten vanaf dat jaar verplicht nul procent CO2 uit te stoten. Dit is niet mogelijk met auto's op benzine of diesel, staat in een ambitieus klimaatplan. Maar dat is nog lang geen gelopen koers.

55 reacties

 • Ed Bakker

  2 jaar geleden
  Ik snap dat er iets gebeuren moet, maar hoe zit het met mensen die hybride rijden van bijv. een bekend Japans merk? Ook vraag ik mij af hoe het zit met mensen die erg afhankelijk zijn van hun auto, denk aan minder validen maar ook mensen op leeftijd. En als ik iets mag zeggen over het totaalpakket wat nu op tafel ligt: kijk eens naar echt grote vervuilers, die lachen zich rot en gaan gewoon vrolijk verder: kolencentrales, het verre Oosten etc. Ook:het is een mondiaal probleem!
 • Arnold Niessen

  2 jaar geleden
  Wat ik mis in de hele vergroeneing is de wil om het zo goedkoop mogelijk te doen zonder kapitaalvernietiging. In principe kan je auto's met een verbrandingsmotor ombouwen naar ammoniak. De aanpassingen hiervoor lijken op die voor de ombouw naar LPG. Ammoniak kan je op zee mbv electriciteit maken uit zeewater en lucht en vai (bestaande-) pijpleidingen naar de kan transporteren. De kostenverschil tussen ombouw en een nieuwe electrische auto bedraagt 90%.
 • Jan Willem Roos

  2 jaar geleden
  Het vergroenen gaat veel te snel, mensen hebben er geen geld voor.
 • Kitty Oostdam

  2 jaar geleden
  In Azië gaan ze gelukkig een paar honderd kolencentrales bouwen en wij maar doen alsof we de CO2 uitstoot kunnen verminderen door electrisch te gaan rijden, iets wat helemaal niet haalbaar is.
 • J.C. Phitphan

  2 jaar geleden
  @ Hof Welke uitstekende accu ontwikkelingen???? De praktijk is nog steeds dat de accuradius van een stekkerding alleen redelijk is, in de folder!!!! Als daar staat 500 km, mag je blij zijn als je er 400 haalt, let wel, zonder electrische componenten, dus geen navi, radio, airco, verlichting noem maar op, want dan blijft er als je geluk hebt nog 300 over, voor een minilandje als Nederland is dat al niks, laat staan in de rest van Europa, dus gedoemd om te mislukken