Volledig scherm
Eerder al werden op de ringweg van Parijs snelheidslimieten ingesteld vanwege de luchtvervuiling © AFP

Drie Franse steden weren vervuilende auto's

Drie Franse steden hebben de meest vervuilende auto's de toegang ontzegd. De lokale autoriteiten hebben de maatregelen genomen vanwege de extreem hoge temperaturen.

In Parijs en Straatsburg zijn auto's ouder dan 12 jaar niet welkom tijdens de huidige hittegolf. Lyon laat alleen auto's met een milieusticker voor schonere auto's toe.

De autoriteiten van de drie steden willen voorkomen dat door de combinatie van hoge temperaturen en de uitstoot van schadelijke stoffen door auto's de ozonvervuiling toeneemt. Die vervuiling kan irritaties aan de ogen en de luchtwegen veroorzaken.

De hittegolf in Frankrijk duurt naar verwachting tot en met donderdag.

  1. Een emoji op je kentekenplaat: in Australië mag het

    Een emoji op je kenteken­plaat: in Australië mag het

    In Australië zijn vanaf 1 maart emoji's op kentekenplaten van auto's officieel toegestaan. In Queensland zijn de nieuwe nummerborden te bestellen, met keuze uit vijf verschillende smileys. Je kan kiezen tussen een emoji die een knipoog geeft, een zonnebril draagt, eentje die hartjes als ogen heeft, een die breeduit lacht of een die glimlacht. De gepersonaliseerde kentekenplaten kosten 500 Australische dollar, omgerekend ongeveer 315 euro.
  2. Elektrische auto zorgt voor recordomzet in autoverkoop

    Elektri­sche auto zorgt voor recordom­zet in autover­koop

    Vorig jaar steeg de omzet bij de verkoop van nieuwe auto’s tot een record van ruim €15 miljard. Bijna 12 procent van de omzet kwam uit de verkoop van volledig elektrische auto’s, blijkt uit analyse van ING. Ook in 2019 zet de opmars van elektrische aandrijving stevig door. Het marktaandeel volledig elektrisch steeg van 2,3 procent in januari 2018 naar 5,2 procent in januari 2019. Vooral zakelijke rijders kiezen er steeds vaker voor.