Volledig scherm
© Kitty Hawk

Drie meter hoog, twintig minuten lang; vliegende auto heeft lange weg te gaan

Een eenpersoons vliegende 'auto' die zichzelf net als een drone stabiliseert, dat is de Kitty Hawk Flyer van Google-oprichter Larry Page. Alleen vlieghoogte en bereik vormen nog een obstakel.

Dat de vliegende auto elektrisch moet zijn, daarover zijn de visionairs van deze wereld het wel eens. De Kitty Hawk Flyer is volgens Quotenet zo'n apparaat. Het is feitelijk meer een kruising tussen een drone en een helikopter dan een vliegende auto. Je kunt geen passagiers meenemen en een retourtje Parijs zit er ook niet in, tenzij je iedere twintig minuten wilt landen om de accu's op te laden.

Volledig scherm
© Kitty Hawk

Er zijn meer nadelen. Zo moet je een speciaal impact vest aan en een helm op als je er mee gaat vliegen. De maximale vlieghoogte is tot nu toe beperkt tot drie meter en vliegtijd is ook als die van een drone, namelijk 20 minuten, afhankelijk van je gewicht. Dat zal ook niet snel meer worden, want het is de accu die het bereik bepaalt. Maar eerlijk is eerlijk, vliegen doet de Flyer.

Volledig scherm
© Kitty Hawk

De CEO van het bedrijf is Sebastian Thrun, de man die ooit het zelfrijdende autoproject begon bij Google. Het apparaat weegt ruim 100 kilo en kan 32 kilometer per uur vliegen. Dit 'personal flying vehicle' is naar verluidt op eenvoudige wijze te besturen met twee controlesticks doordat het toestel zichzelf met behulp van acht propellers stabiliseert.