Volledig scherm
© Artcurial

Drie Nederlandse 'schuurvondst’ Bugatti's onder de hamer

VideoIn een oude schuur net over de Belgische grens bij Maastricht werden onlangs drie klassieke Bugatti’s gevonden. De auto’s waren eigendom van een oude Nederlandse kunstenaar, die er niet mee reed, maar er wel goed voor zorgde. Op 8 februari worden de auto's geveild in Parijs.

In Europa gebeurt het maar zelden dat een echte 'barnfind’ wordt aangetroffen. Door het vochtige klimaat zijn veel auto's na enkele decennia compleet vergaan, of ze zijn allang ontdekt doordat er hier weinig afgelegen plekken te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Toch is onlangs net over de grens van Maastricht een drietal unieke Bugatti's aangetroffen. Ze waren eigendom van een Nederlandse kunstenaar, August Thomassen, die ze vooral gebruikte als inspiratiebron.

Volledig scherm
© Artcurial

De inmiddels 95-jarige eigenaar bekeek de auto’s graag en reed er niet veel mee, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven. Hij kocht de drie auto's in de jaren ‘50. Omdat hij geen geld had om ze te verzekeren, stalde hij ze in een schuurtje in een Belgisch gehucht. Daar werden de zeldzame Franse auto’s jarenlang verborgen gehouden. Maar  vorig jaar november werd er ingebroken. Daarop besloot de familie, met pijn in het hart, om de verborgen oldtimers te verkopen. 

Volledig scherm
© artcurial

De eigenaren hebben ze aangeboden aan een Frans veilinghuis. Vervolgens had het wel wat voeten in aarde om de auto's te 'bevrijden'. De schuur was al 15 jaar gebarricadeerd door 200 zandzakken en een Rover. Het gaat om een Bugatti 57 Cabriolet (waarde tussen de 400.000 - 600.000 euro), een Bugatti 49 Faux-Coupé Gangloff (waarde tussen de 150.000 - 200.000 euro) en een Bugatti 40 (waarde tussen de 70.000 - 130.000 euro). De auto's gaan op 8 februari onder de hamer op de beurs Retromobile in Parijs. 

Volledig scherm
© Artcurial