Volledig scherm
Dodelijk ongeval door botsing van twee vrachtwagens. © Bayerische Rundfunk

Duitse agent toont verkeersdode aan ramptoeristen

Een Duitse politieagent heeft ramptoeristen die foto's maakten van een dodelijk ongeval uit hun voertuig gehaald en gezegd dat ze moesten kijken naar het lijk. Het is Duitslands nieuwste wapen tegen kijkers die met hun gedrag steeds vaker hulpdiensten belemmeren.

Privacyschermen, boetes uitdelen of besproeien met water: in de strijd tegen ramptoeristen die afremmen bij verkeersongevallen om te kijken of foto's te maken lijkt in Duitsland niets te helpen, aldus het Duitse opinieblad Stern. En dus ontstaat vaak een ‘kijkersfile’, die hulpdiensten belemmert om bij de slachtoffers te komen.

De Beierse politie heeft nu geprobeerd om dit ongewenste gedrag van toeschouwers tegen te gaan met een nieuwe methode. Een politieagent heeft bij een ongeval op de A6 bij Roth ramptoeristen gevorderd uit hun auto te stappen, zodat ze het dodelijke slachtoffer konden zien. Een 47-jarige vrachtwagenchauffeur was daar overleden nadat hij met zijn vrachtwagen op een andere truck was geklapt.

Op de plaats van het ongeluk vroeg ongevalsmanager Stefan Pfeiffer voor de camera van Bayerische Rundfunk een automobilist die foto's aan het maken was, uit zijn witte busje te stappen. ,,Kom uit je auto, dan laat ik je wat zien”, zei hij in het Engels tegen de Tsjechische bestuurder. ,,Je wilt foto's maken van de dode, hij is daar, wil je 'm zien? Nee? Waarom heb je dan foto’s gemaakt en weiger je nu om ‘m van dichtbij te zien? Schaam je.”

Korte tijd later gaf de snelwegpolitie een andere ramptoerist dezelfde toespraak. “Kijk naar hem! (...) Wil je hem niet zien? Waarom heb je dan foto’s genomen? Schaam je.” De twee getoonde mannen reageren schaapachtig, maar volgens de politie snappen ze alleen zó hoe dom hun gedrag is. ,,Door ze te confronteren met wat ze denken te willen zien, reageren ze geschokt en hopelijk snappen ook anderen hoe onzinnig het is”, zei Pfeiffer tegen de omroep. 

Smakeloos

De politieagent wordt naar eigen zeggen bijna dagelijks geconfronteerd met zware verkeersongelukken én ramptoeristen. ,,Het stapvoets rijden langs ongevallen en dan foto's maken is smakeloos”, aldus Pfeiffer. ,,Stel je voor dat je zelf ernstig gewond bent en anderen filmen jou en het ongeval, om de video vervolgens te delen met vrienden of te uploaden naar Facebook. Helaas is dat nu dagelijkse praktijk.” 

De Duitse overtreders kregen een boete van 128,50 euro. In Nederland kunnen agenten een boete uitdelen van 240 euro voor automobilisten die met een telefoon in hun hand foto's maken van een ongeval.

Elke dag het laatste nieuws over auto's, verkeer en mobiliteit op AD.nl/auto