Duitse politie is ramptoeristen spuugzat, filmer uit auto gehaald en naar crash gebracht
Schaamteloos een dodelijk ongeluk filmen en daarmee de hulpverleners gruwelijk in de weg lopen. De Duitse politie is de ramptoeristen in het verkeer spuugzat. Afgelopen zondag werd een automobilist door de politie uit zijn auto gehaald omdat hij met zijn mobiele telefoon beelden van een crash maakte. Een video daarvan gaat viral op internet.
Een ernstig ongeluk op de Duitse snelweg A3 eiste afgelopen zondag twee mensenlevens. Een vrachtwagen kwam in de buurt van Frankfurt Airport met twee auto’s in botsing die op de vluchtstrook geparkeerd stonden. Een man (35) stierf ter plekke aan zijn verwondingen. Een zwaargewonde vrouw (27) overleed even later in het ziekenhuis.
Het ongeluk veroorzaakte een enorme ravage. De vluchtstrook en de rechterrijstrook lagen bezaaid met brokstukken. De opruimwerkzaamheden namen uren in beslag. Volgens de politie kwam dat omdat hulpverleners ter plaatse werden gehinderd door passerende automobilisten, die snelheid minderden om foto’s te kunnen maken. ,,Dit ramptoeristengedrag maakte het voor ons moeilijker om het verkeer om te leiden”, vertelt een woordvoerder tegen de Duitse krant Bild.
Aanwezige politieagenten sommeerden een automobilist om onmiddellijk te stoppen met filmen. ,,Omdat de persoon aanvankelijk onredelijk deed werd hij uit de auto gehaald”, bevestigt de woordvoerder. De man werd naar de plek van de crash geleid en moest onder dwang de gecrashte voertuigen van dichtbij bekijken.
Dumpert
Pas na een stevig gesprek werd de man zich bewust van de ernst van zijn handelen. De politie onderzoekt momenteel of hij vervolgd kan worden voor een administratief misdrijf. Een woordvoerder wijst er in de Duitse pers op dat ‘ramptoeristje spelen’ niet alleen moreel verwerpelijk is, maar ook strafbaar. In de video, die op Dumpert ruim 370.000 keer is bekeken, is te zien hoe de filmer onder begeleiding van agenten naar de plek van het ongeval wordt gebracht. Volgens de voice-over maakt de politie bij deze handeling gebruik van ‘shocktherapie’, om er zo voor te zorgen dat de automobilist zich bewust wordt van de impact die dergelijke filmpjes hebben.
De Duitse politie worstelt al jaren met ramptoeristen. Privacyschermen, boetes uitdelen of besproeien met water: helemaal niets lijkt te helpen, zo meldde het Duitse opinieblad Stern in 2019. Een Duitse agent stelde dat hij bijna dagelijks geconfronteerd wordt met zware verkeersongelukken én ramptoeristen. ,,Het stapvoets rijden langs ongevallen en dan foto’s maken is smakeloos”, zei Stefan Pfeiffer toen. ,,Stel je voor dat je zelf ernstig gewond bent en anderen filmen jou en het ongeval, om de video vervolgens te delen met vrienden of te uploaden naar Facebook. Helaas is dat nu dagelijkse praktijk.”
Rode Kruis
Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat bijna 90 procent van de Nederlanders het niet acceptabel vindt dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk. ,,Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden. Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang”, meldde het Rode Kruis destijds.
Hoewel 88 procent vindt dat filmen na een ongeluk op straat echt niet kan, zou een derde van de ondervraagden de filmers niet vragen daarmee te stoppen. Verder stelt 68 procent dat er noodsituaties zijn waarin zij filmen door omstanders wel nuttig vinden. Beelden kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijsvoering, bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie.
De Nederlandse Politiebond pleit al langer voor hogere boetes voor het uit sensatiezucht filmen van een ongeluk. Ook het online plaatsen zou volgens de bond bestraft moeten kunnen worden. In oktober vorig jaar kwamen CDA, PvdA en GroenLinks met een wetsvoorstel om hogere boetes op te leggen aan filmers. Volgens de initiatiefnemers steken ‘omstanders zelf geen hand uit’ naar slachtoffers. ,,Behalve naar hun telefoon om het drama te fotograferen of te filmen. Dit fotograferen of filmen is op zichzelf al afkeurenswaardig, maar het publiekelijk delen van de beelden, wat in de praktijk veelvuldig voorkomt, is ronduit onacceptabel.”
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Het Rode Kruis geeft lessen aan jongeren over eerste hulp bij ongelukken. Een deel van de les richt zich op de dingen die je niet moet doen, zoals filmen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
10 maanden cel
Roekeloze wegpiraat die vier stervende agenten lachend filmde nu al vrij, nabestaanden boos om straf
Een 42-jarige hypotheekadviseur die door de rechter ‘de meest gehate man van Australië’ is genoemd, moet tien maanden de gevangenis in voor het filmen en vernederen van politieagenten die na een aanrijding om het leven kwamen. De in opspraak geraakte Richard Pusey komt mogelijk binnenkort al op vrije voeten, omdat hij al ruim driehonderd dagen in voorarrest heeft gezeten. Nabestaanden en politieagenten reageren teleurgesteld op het vonnis. -
PREMIUM
Kritiek op hippe, elektrische deelscooter groeit: ‘Bedrijven doen zich duurzamer voor dan ze zijn’
De hippe, stille, elektrische deelscooters beloofden een duurzame groene wereld, maar inmiddels tikte de reclamewaakhond de bedrijven op de vingers en blijken ze toch meer CO2 uit te stoten dan gedacht. ,,Bedrijven doen zich duurzamer voor dan ze zijn, net als Shell met zijn CO2-neutrale benzine. Onzin.’’ -
Ongeluk filmen gaat sensatiezoeker in België mogelijk 15.000 euro kosten
In België heeft een politieke partij een wetsvoorstel ingediend om een boete van 15.000 euro uit te delen aan omstanders die foto's of filmopnamen maken van verkeersongevallen en -slachtoffers. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren.
-
gratis nieuwsbrief auto
Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden. De nieuwsbrief Auto vind je vervolgens onder de knop Thema's. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
20 kilometer rijden voor een laadpaal? In het noorden komt het voor
Wie in het noorden van het land woont moet gemiddeld 4 tot 5 kilometer rijden met de elektrische auto om bij een openbare laadpaal te komen. In de Randstad is het gemiddeld 600 meter.
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJasper Bloemheuvel
Anja Thompson
Jeffrey Vermeulen
Carmen Derix
Agnes Gerrits