Renault Zoe
Volledig scherm
Renault Zoe © Renault

Een elektrische auto in de private lease? Ja, dat kan natuurlijk ook

Je mag van de baas geen elektrische leaseauto rijden, maar je wilt wel profiteren van de voordelen van autoleasing. Dat kan met private lease. Maar aan welke bedragen moet je dan denken? Online platform e-Drivers.com zette een aantal leasetarieven op een rij.

Private lease is met je eigen geld een nieuwe of gebruikte auto leasen. Je betaalt een vast maandbedrag dat is gebaseerd op het aantal kilometers dat je (vermoedt) te gaan maken, de contractduur, de prijs én de restwaarde van de auto van je keuze. De enige autokosten die je dan nog hebt naast dat maandbedrag, zijn de brandstofkosten. Of in dit geval – de stroomkosten.

Om een beeld te schetsen van het aanbod en de maandelijkse kosten die bij private lease horen, heeft e-Drivers.com een klein marktonderzoek gedaan. Onder leasemaatschappijen die elektrische auto’s aan privépersonen in een leaseconstructie aanbieden, zoals Athlon, ANWB, XLEasy en Lease’m. De maandbedragen zijn gebaseerd op een contractduur van 60 maanden en 10.000 km per jaar. Verlaag je de looptijd, verhoog je het kilometrage, kies je een andere uitvoering of voeg je opties toe, dan gaat het maandbedrag in veel gevallen omhoog.

Athlon

Smart ForTwo EQ Comfort: vanaf € 299,-

BMW i3 120 Ah: vanaf € 514,-

Tesla Model 3 (Long Range, Dual Motor, AWD): vanaf € 869,-

ANWB

Volkswagen e-UP: vanaf € 379,-

Renault ZOE: vanaf € 424,-

Hyundai Ioniq Electric: vanaf € 429,-

BMW i3 120 Ah: vanaf € 449,-

Volkswagen e-Golf: vanaf € 499,-

Hyundai Kona Electric: vanaf € 524,-

XLEasy

Volkswagen e-Golf: vanaf € 495,-

Nissan Leaf: vanaf € 499,-

Lease’m

Renault Twizy: vanaf € 299,-

Volkswagen e-UP: vanaf € 377,-

Citroën C-Zero: vanaf € 392,-

Peugeot iOn: vanaf € 393,-

Renault Zoe: vanaf € 445,-

Hyundai Ioniq Electric: vanaf € 486,-

Citroën E-Berlingo Multispace: vanaf € 497,-

Volkswagen e-Golf: vanaf € 568,-

Hyundai Kona Electric: vanaf € 639,-

DS 3 Crossback E-TENSE: vanaf € 648,-

BMW i3 120 Ah: vanaf € 663,-

Je kunt dus op private basis een elektrische auto leasen vanaf € 299 per maand, in dit geval de Smart ForTwo, Smart ForFour of de Renault Twizy. De Smarts hebben een rijbereik van 145 km, de Renault kan tot 100 km op een volle accu. Stadsauto’s dus. Wil je een elektrische auto met minstens 300 km bereik, dan ben je maandelijks minimaal € 424 kwijt, aan bijvoorbeeld een Renault Zoe of € 499 voor de Nissan Leaf. Flinke bedragen, maar onder de streep is private lease soms toch goedkoper dan het aanschaffen van een elektrische auto. Doe je dat laatste, dan moet je natuurlijk zelf betalen voor het onderhoud, al is dat juist bij een elektrische auto zeer beperkt. Als indicatie zijn hier de tarieven van enkele leasemaatschappijen genoemd, maar ook autofabrikanten bieden private lease aan.