Volledig scherm
Met onder meer extra controles en de BOB-voorlichtingscampagnes wordt al jaren geprobeerd het alcoholgebruik in het verkeer te beteugelen © ANP XTRA

Een op de vijf jonge mannen zit wel eens dronken achter het stuur

Een op de vijf jonge mannen zit wel eens dronken achter stuur van een auto. Dat blijkt uit een peiling van Stichting TeamAlert onder 1.500 jonge mannen van 18 t/m 24 jaar. Uit het onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel, blijkt dat de mannen vaak vinden dat zoiets wel kan omdat zij niet veel meer gedronken hebben dan volgens de wet is toegestaan én omdat het slechts korte ritjes betreft.

Van de ondervraagden maakt 5 procent zich er wekelijks schuldig aan en 16 procent maandelijks. Bij de rest gebeurt het incidenteel. Het gebeurt meestal na een bezoek aan vrienden. Een derde van de overtreders (35 procent) geeft aan dat het in hun omgeving normaal is om wel eens auto te rijden met meer alcohol op dan is toegestaan. Voor jonge mannen die wonen in weinig tot niet stedelijke gebieden geldt dit vaker dan voor jonge mannen uit matig tot sterk stedelijke gebieden (43 procent om 28 procent). 

Ook is het aantal overtreders in de niet-stedelijke gebieden groter. Bijna een kwart (24 procent) van de jonge mannen reed daar in het afgelopen jaar wel eens met een te hoog promillage. Regelmatig blijkt uit onderzoek dat mannen van 18 t/m 24 jaar het meest betrokken zijn bij alcoholongevallen in het verkeer. Vandaag start een nieuwe BOB-campagne, die moet bereiken dat bestuurders zich rond de komende feestdagen aan de alcohollimieten houden.

 1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.