Een verlicht ‘mondkapje’ en 500 kilometer bereik: rijden met de nieuwe, elektrische Skoda Enyaq
Later dit jaar komt Skoda met een elektrische familie-SUV, de Enyaq. Hoe hij er precies uit ziet houdt het merk nog even geheim voor het grote publiek, maar wij mochten bij hoge uitzondering al wel met een vermomd exemplaar rijden. Reken niet op extreme acceleratietijden, wel op een echte Skoda met genoeg ruimte voor je gezin én lampjes in de grille.
Delen per e-mail
Diep weggestopt op een landgoed in midden-Ierland werkt Skoda aan een geheime missie. Een handjevol autojournalisten is (nog net vóór de coronacrisis) afgereisd naar deze plek om kennis te maken met de aanstaande elektrische gezins-SUV van de Tsjechische autobouwer. Op dit moment leggen technici – in het diepste geheim – nog de laatste hand aan de ontwikkeling van de nieuwe Enyaq die in 2021 bij ons op de markt komt. Straks mogen we bij hoge uitzondering al rijden met enkele bont bestickerde en ingepakte prototypes, maar niet voordat we een blik werpen op de uiteindelijke productie-Enyaq.
We mogen van Skoda geen foto’s tonen van die definitieve auto, maar wel vertellen wat je kunt verwachten. Verscholen op de binnenplaats van het landhuis staat een grote, strak gelijnde crossover met een herkenbare Skoda-uitstraling. Veel rechte lijnen, een stoere neus, grote wielen maar geen typisch EV-uiterlijk. Met een lengte van 4.64 meter is hij groter dan veel andere elektrische modellen maar zo’n vijf centimeter korter dan de Kodiaq, de grootste Skoda van het moment die bovendien een stuk hoger is.
,,Net als de Kodiaq is de Enyaq bedoeld voor grote gezinnen”, legt Stepan Rehak van Skoda uit. De elektrische SUV biedt dan ook voldoende ruimte voor vijf personen maar een versie met zeven zitplaatsen staat, in tegenstelling tot bij de Kodiaq, niet op de planning. Wel is er met 585 liter flink wat bagageruimte beschikbaar, ondanks de iets aflopende daklijn.
Aan de voorkant van de Enyaq springt bovendien een opvallend detail in het oog: er zit ledverlichting ín de grille. Dat hebben we nog niet eerder gezien op een auto die klaar is voor serieproductie. Omdat een elektrisch model geen motorkoeling nodig heeft is hij voorzien van een dichte neus, maar bij deze Skoda is het gedeelte tussen de koplampen transparant. Achter het plexiglas ‘mondkapje’ zit bij de Enyaq een raster van kunststof strips die je desgewenst kunt laten oplichten. De functie is op de uiteindelijke productieversie weliswaar optioneel (‘op de duurste varianten zit het standaard’) maar ziet er behoorlijk futuristisch uit, zeker voor het normaal zo nuchtere Skoda. Het onderscheidt de Enyaq bovendien in één klap van andere elektrische modellen, zoals de aanstaande Volkswagen ID.4 waarmee hij zijn technische basis deelt.
3 accuversies, maximaal 500 km
Kopers van een Enyaq kunnen straks kiezen uit drie verschillende accupakketten en vijf motorsterktes. De minst grote heeft een capaciteit van 55 kilowattuur, waarmee de SUV een (nog niet definitief bevestigde) reikwijdte heeft van zo’n 340 kilometer. Deze versie heeft één elektromotor tussen de achterwielen met een vermogen van 109 kW (150 pk). Daarnaast komt er een Enyaq met een accu van 62 kWh, die goed is voor een vermogen van 132 kW (180 pk) en zo’n 390 kilometer moet halen.
Wie meer kilometers wil gaan rijden, kan beter kiezen voor de grootste accu met 82 kWh. De basisvariant daarvan heeft ook achterwielaandrijving, een vermogen van 150 kW (204 pk) en een verwacht rijbereik van zo’n 500 kilometer. Skoda levert de 82 kWh-versie ook met twee motoren, waardoor de Enyaq vierwielaandrijving krijgt. In dat geval heb je keuze uit vermogens van 195 en 225 kW (265 en 306 pk), waarbij een trotse Skoda-technicus vermeldt dat de sterkste uitvoering een geremde aanhanger van 1200 kilo mag trekken en binnen 6,2 seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur optrekt. ,,Bij een elektrische Skoda hoef je geen Tesla-achtige acceleratietijden te verwachten, maar je moet er niet gek van opkijken als we ons sportieve vRS-label op die snelste Enyaq plakken.”
Kodiaq-kopers
,,We verwachten dat de meeste kopers van een Enyaq nu ook al in modellen zoals een Kodiaq rijden”, verklaart dezelfde technicus terwijl we per gecamoufleerde Skoda door het Ierse platteland rijden. De voorseriemodellen zijn opvallend stil, maar ook niet overdreven snel voor een elektrische auto. ,,Juist vanwege onze beoogde klanten zijn de prestaties van deze 55 kWh-versie te vergelijken met die van een Kodiaq met de tweeliter dieselmotor. De vRS-versie is sneller. Verder moet een elektrische Skoda vooral niet radicaal anders zijn, maar eigenlijk precies doen waar onze bestaande modellen ook goed in zijn. Daarom is ons streven om de auto ook qua prijs in ongeveer dezelfde klasse te krijgen als een vergelijkbare Kodiaq en hem te laten rijden als een echte Skoda.”
Afgaand op andere recente modellen rijdt ‘een echte Skoda’ goedmoedig en comfortabel, met een moeiteloze en vrij lichte bediening. Op het eerste gevoel wijkt de Enyaq niet van die koers: het stuurgevoel houdt het midden tussen soepel en afstandelijk, de vering vangt slechte delen van het wegdek netjes op en de ruime familieauto reageert ontspannen op commando’s van zijn bestuurder. Aan het remgevoel moet nog wat worden gesleuteld: via flippers aan het stuurwiel kun je met drie standen kiezen hoe sterk de Skoda op z’n elektromotor afremt, maar de bediening gaat nog niet heel soepel waardoor je al snel harder vertraagt dan gepland. ,,Daar zijn we nog mee bezig, maar ik schrijf je feedback nogmaals op. En inderdaad, in dit exemplaar werkt alleen de airconditioning van de bestuurder.”
Dat de Enyaq is ontworpen voor families, laat ook de vormgeving van het dashboard zien. ,,We kiezen heel bewust voor een, wat wij noemen, ‘democratisch aanraakscherm’. Het is zo gepositioneerd dat meerdere inzittenden het even eenvoudig kunnen bedienen.” Het scherm heeft naar keuze een diameter van 10 of 13 inch, waarbij draadloze updates en een constante internetverbinding tot de mogelijkheden behoren. Naast handige gezinsvoorzieningen beschikt de nieuwe Skoda ook over meer futuristische zaken, zoals een head-updisplay met augmented reality, dat belangrijke informatie door middel van bewegende graphics op je voorruit projecteert.
Campinglader
Een elektrische auto kan niet zonder goede laadvoorzieningen. Skoda heeft daarvoor diverse oplossingen bedacht, van een wallbox voor thuis tot een speciale lader waarmee je de Enyaq aan een campingstekker of een laadpunt in een jachthaven kunt opladen. Afhankelijk van de batterijgrootte is het accupakket binnen 6 tot 8 uur helemaal volgeladen, terwijl snelladen onderweg met maximaal 125 kilowatt gaat. Daarmee moeten de accu’s binnen 40 minuten tot 80% procent zijn opgeladen. Overigens is die hoge laadsnelheid alleen tegen meerprijs verkrijgbaar, de standaard snelheid bedraagt 50 kilowatt.
Ondanks de huidige problemen in de auto-industrie naar aanleiding van de coronacrisis, wil Skoda de uiteindelijke productieversie van de Enyaq nog voor het einde van dit jaar onthullen. Vervolgens komt de auto begin 2021 naar Nederland. Wat de Enyaq precies gaat kosten is vooralsnog niet bekend, ook die informatie maakt de importeur later pas wereldkundig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vroom! Agenten onderscheppen ‘45 km/uur-BMW’ die 140 kilometer per uur kan rijden
Wijkagenten hebben donderdag in Groot-Ammers een ‘45 km/uur-BMW’ in beslag genomen. De reden? De auto bleek met speels gemak op de snelweg mee te kunnen. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
‘Deze nieuwe autoband gaat 128.750 kilometer mee’
Het Finse bedrijf Nokian heeft een vierseizoenenband ontwikkeld die maar liefst 128.750 kilometer mee moet gaan. Dat is ongekend lang. Een normale band is vaak na gemiddeld 65.000 kilometer aan vervanging toe. -
AUTOTEST Test Skoda Superb: slimmerik met veel ruimte
De Superb is, zoals zijn naam al suggereert, het beste wat Skoda in huis heeft. Vooral met zijn ruimte is hij al jaren heer en meester. -
Voorruit wordt één groot projectiescherm in nieuwe Volkswagen
In de nieuwe Volkswagen ID.3 wordt de voorruit gebruikt als één groot projectiescherm. Wat de bestuurder én de auto - dankzij camera's - zien, wordt aangevuld met grafische aanwijzingen. Zo kan de voorsorteerstrook, die het navigatiesysteem bedoelt, worden ingekleurd. Ook kan een bestemming, met vlaggetje, worden getoond precies bij het huisnummer dat in de navigatie is gekozen.
-
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
VRAAG & ANTWOORD Deze auto’s hebben dubbele zonnekleppen: ‘Geniaal en lekker eigenwijs’
,,Een lezer vroeg laatst of er ook dubbele zonnekleppen bestaan, zodat je zonlicht bij de voorruit én bij de zijruit kunt tegenhouden. Mijn Saab 9-5 heeft zo’n dubbele zonneklep. Geniaal en lekker eigenwijs”, schrijft lezer Ronald van Luijk.