Eerste 3D-geprinte auto maakt succesvolle testrit

Op een technologiebeurs in Chicago heeft afgelopen weekend de eerste auto die grotendeels uit 3D-geprinte onderdelen bestaat een succesvolle testrit gemaakt. De volledig electrische Strati is een project van autofabrikant Local Motors.

Volledig scherm
© Strati

De auto bestaat volgens de makers uit minder dan 50 onderdelen. De 3D-geprinte onderdelen zijn bijna allemaal vervaardigd uit koolstofvezel. Het uitprinten van de onderdelen neemt zo'n 44 uur in beslag. De auto is in minder dan een half jaar tijd ontwikkeld. Dat is voor autobegrippen een zeer korte tijd.

Uitbreidingen
De Strati kan twee passagiers herbergen en is bedoeld voor stadsverkeer en kortere afstanden. Het heeft een actieradius van 195 kilometer en een maximumsnelheid van 64 kilometer per uur. De makers beloven kopers dat als ze aanpassingen of uitbreidingen willen maken aan de auto, ze deze onderdelen kunnen laten uitprinten. 

Als het goed is kunnen liefhebbers de auto op hun verlanglijstje voor de komende Kerst zetten. Local Motors hoopt eind dit jaar de eerste exemplaren af te kunnen leveren. Over de prijs is de fabrikant iets minder concreet: het karretje moet tussen de 18.000 en 30.000 dollar (13.900 en 23.100 euro) gaan kosten.