Sono Sion
Volledig scherm
Sono Sion © Sono Motors

Eerste auto op zonne-energie ter wereld komt uit voormalige Saab-fabriek

De voormalige Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan gaat eind volgend jaar de eerste elektrische auto ter wereld bouwen die rijdt op zonne-energie. Het betreft het eerste model van het Duitse merk Sono Motors.

Het model van de nieuwe autofabrikant heet Sion. Het moet 's werelds eerste auto zijn die zichzelf van stroom voorziet uit zonne-energie. De Sion krijgt daarom heel veel zonnecellen in zijn carrosserie gebouwd. Zolang je niet meer dan 34 kilometer per dag rijdt, hoeft de auto niet opgeladen te worden, mits hij overdag genoeg zonlicht krijgt. Extra rijtijd krijg je door hem aan een laadpaal te zetten, zoals elke elektrische auto.

Sion wil zich ook op andere fronten onderscheiden als het meest duurzame automerk. Zo zal de Sion van begin af aan ingezet worden in deelautoprojecten. In de voormalige Saab-fabriek, die tegenwoordig eigendom is van het bedrijf NEVS (National Electric Vehicle Sweden), zullen jaarlijks ruim 43.000 auto's worden gebouwd. Doordat de fabriek bij een van ’s werelds grootste waterkrachtcentrales staat, kan de Sion straks volledig CO2-neutraal worden geproduceerd.

Vorige maand presenteerde Sono het productiemodel van de Sion. Dat is niet, zoals de eerdere prototypes, gebaseerd op de BMW i3. Continental levert de elektromotoren, Bosch het infotainment en ElringKlinger de batterijen. Sono Motors zegt al bijna 10.000 reserveringen voor de Sion binnen te hebben.

In Duitsland gaat de auto 25.500 euro kosten. Er is nog niets bekendgemaakt over de verkoop in Nederland. Maar aangezien Nederland en Noorwegen in Europa vooroplopen met de verkoop van elektrische auto's, lijkt het zeer waarschijnlijk dat de Sion ook hier op korte termijn zijn debuut maakt.

Sono Sion
Volledig scherm
Sono Sion © Sono Motors
Het bijzondere interieur van de Sion
Volledig scherm
Het bijzondere interieur van de Sion © Sono Motors
Sono Sion
Volledig scherm
Sono Sion © Sono Motors
Sono Sion
Volledig scherm
Sono Sion © Sono Motors
Sono Sion
Volledig scherm
Sono Sion © Sono Motors