Volledig scherm
© dpa

Eerste Duitse trajectcontrole is klaar

De politie heeft bij Hannover de eerste trajectcontrole van Duitsland in gebruik genomen. Het bepaalt de gemiddelde snelheid van auto’s op een 2,2 kilometer lang traject met meerdere camera’s.

Op de Bundestraße 6 bij Hannover is de eerste landelijke trajectcontrole in gebruik genomen, zo meldt het Duitse blad Der Spiegel. Dagelijks rijden ongeveer 15.500 auto’s over deze weg. De maximumsnelheid is 100 km/u. Een van de voordelen is dat automobilisten niet abrupt remmen, wat nog wel eens gebeurt bij vaste flitspalen. 

In het nu vrijgegeven systeem, fotografeert een camera elke auto die over de weg rijdt. De opname wordt eerst gecodeerd om de privacy te garanderen, net als de tweede foto die wordt gemaakt wanneer het wegdeel wordt verlaten. Als de bestuurder te snel was, maakt het systeem een ​​derde, klassieke flitspaalfoto, die het gezicht van de bestuurder toont.

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”